Kurti se sastao sa američkim ambasadorom: Albanci započeli “Marš na sever” – KFOR i dalje kontroliše zgrade opština

|

Srbi i danas nastavljaju miran protest na severu Kosova, a u Leposaviću su oni su i prošlu noć proveli ispred opština i kako kažu tu će ostati sve dok se ne ispune njihovi zahtevi. Pripadnici KFOR-a danas se nalaze i na ulazu u Zvečan. Sa druge strane, Albanci su kod Mosta na Ibru organizovali skup “Marš na sever”.

Srbi protestuju od ponedeljka ujutro, traže da policija tzv. Kosova napusti opštine na severu KiM, da se puste Srbi koji su uhapšeni u ponedeljak nakon sukoba sa KFOR-om i kosovskom policijom, kao i da se izabrani albanski gradonačlenici povuku iz zgrada opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. I dalje su ispred opština pripadnici Kfor-a, a specijalci unutar lokalnih samouprava. Gradonacelnik Leposavića tri noći spava u opštini. Očekuje se tokom dana da KFOR pojača prisustvo u Zvečanu.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer, saopštio je da je premijeru privremenih prištinskih institucija Alјbinu Kurtiju ponovio zahteve SAD u vezi situacije na severu zemlјe.

On je posle današnjeg sastanka rekao da je ponovio zahteve da načelnici opština na severu svoje dužnosti obavlјaju iz drugih objekata, a ne iz opštinskih objekata, i da se kosovska policija povuče iz opštinskih objekata. On je poručio i da SAD žele primenu briselskog i ohridskog sporazuma, prenela je Koha.

“Razgovarali smo i o važnosti da se krene dalјe sa primenom Osnovnog sporazuma za normalizaciju odnosa Prisstine i Srbije. Izrazio sam zabrinutost zbog situacije na severu. Ohrabrujemo Vladu Kosova da pomogne u deeskalaciji i takođe se nadamo da će Vlada Srbije preduzeti korake da pomogne da se postigne bolјa situacija na severu“, izjavio je on.

Parlament u Prištini sutra će održati vanrednu sednicu. Jedina tačka dnevnog reda biće situacija na severu Kosova i Metohije. To je za “Reporteri” potvrdila šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Lila.

“Da, sednica će biti održana sutra od 10 časova”, rekla je ona, prenosi Tanjug.

Izvor: telegraf.rs