Zimska idila usred aprila: Sneg veje na Kopaoniku i Goliji – Nestvarni prizori sa srpskih planina (FOTO)

|

Zima se ovog aprila definitivno ne šali, a danas sneg pada na vrhovima planine Golije. U centru ove planine, na Odvraćenici može se reći da je prava zimska idila.

Meštani svedoče da tu na velikoj nadmorskoj visini nije padao samo u avgustu, a nije retkost da pola metra padne čak i u maju. Oni koji su došli da obiđu svoje vikendice, morali su da nalože vatru.

“Nema snega za skijanje, ali svakako je prelepo. Ipak nadamo se da će se proleće opet vratiti, jer su dani u ranijem periodu bili prelepi sa visokim temperaturama. Turisti su već počeli da dolaze. Naši redovni gosti su oni domaći. Iz Ivanjive, Novog Pazara i Raške, ali nisu retkost ni gosti iz regiona. Smeštajni kapaciteti se šire i Odvraćenica postaje zaista zanmljiva turistička destinacija”, kažu za RINU meštani Golije.

Oni ističu da se ova planinska lepotica sa pravom može nazvati jednom od najlepših planina u Srbiji. Bogata šumama i izvorima čiste pijaće voda prava je oaza netaknute prirode.

“Ono što najviše obilaze su vidikovci. Imamo ih par u strogom centru, pružaju poglede u daljine koje ostavljaju bez daha. Pešter, Sjenica kao na dlanu, u daljini Komovi. Zaista je fascinantno, a ko jednom dođe uvek se vraća na Goliju”, kažu meštani.

Osim na Goliji, sneg od ranih jutarnjih sati pada i na Kopaoniku, ali i na planini Bjelasici u Crnoj Gori.

Izvor: kurir.rs