Krediti će poskupeti i do 3 odsto: Veće mesečne rate imaće građani zaduženi u evrima

|

Građani koji imaju kredite u evrima u narednom periodu mogu da očekuju rast mesečnih rata zbog povećanja euribora. Oni koji planiraju da se zaduže trebalo da računaju na to da će uskoro kamate rasti čak i do tri odsto u odnosu na sadašnje, ocenjuju stručnjaci za Kurir.

Evropska centralna banka (ECB) i američki FED počeli su da ukidaju pakete “jeftinog novca” i najavili da će povećati kamatne stope za po pola procenta. U Srbiji će to osetiti posebno oni koji su pod kreditom u evrima, to jest vezanim za euribor, kakva je velika većina stambenih zajmova.

Ekonomista Aleksandar Stevanović smatra da su mere monetarne politike ispucane u prethodnom periodu te da potencijala za novo ublažavanje nema jer je inflacija “nezabeleženo visoka u ovom veku”.

“Moraće da se zategne monetarna politika jer inflacija postaje prilično veliki problem. Izbor je između velike štete, dvocifrene inflacije i malo manje štete u vidu pada ili minimalnog rast BDP”, smatra on i navodi da bi inflacijom bili ugroženi svi građani Srbije, a rastom kamata samo dužnici.

Na pitanje koliko bi kreditne kamate mogle da porastu, Stevanović odgovara:

“Neće se preterivati s rastom, ići će od dva do tri procentna poena. Odnosi se na sve valute. Inflaciju su pogurali FED i ECB, mi smo se samo prilagodili da dinar ne ojača u odnosi na evro i američki dolar”, objasnio je on.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević takođe smatra da nas čeka rast kamata.

“To se radi postepeno, krene se na nekoliko desetih delova procenta, pa to dalje diktiraju monetarne vlasti, i naša Narodna banka, koja potom podešava primarnu kamatu. Ipak, mislim da je podizanje kamata na kredite manje zlo od inflacije. Poželjna mera je da se ona zaustavi na jednocifrenom nivou kako bi se očuvala štednja”, smatra Kovačević.

Izvor: kurir.rs