Još uvek nije kraj sa Rio Tintom: Meštani Nedeljice traže da država otkupi prodate kuće i da se zemlja pošumi

|

Vlada Srbije donela je odluku o ukidanju Prostornog plana za projekat “Jadar”, a premijerka Srbije Ana Brnabić ističe da je to kraj priče “Rio Tinto” u Srbiji. Ekipa “Nove” otišla je da se uveri u istinitost tvrdnji, i sudeći prema činjeničnom stanju tamo, Rio Tinto odlazi iz Nedeljica.

Meštani Nedeljica najavljuju da će tražiti odštetu od Rio Tinta za duševnu bol. U selu je od četvrtka uveče življe, međutim ne misle da je kraj cele priče oko Rio Tinta. Ispred kuće Rio Tinta nema radnika, a kako kažu meštani, radnici skidaju neke nalepnice.

“Neće biti mira dok se ne zatvore predstavništva Rio Tinta u Loznici, Nedeljicama i Šabačkom putu i dok ne odu svi radnici”, poručuju iz Nedeljica. Oni sada traže da im se vrati zemlja, ponovo pošumi i da se trajno zabrani rudarenje u plodnim krajevima.

“Naložićemo lokalnim vlastima Loznice da reše pitanje kuća koje je Rio Tinto kupio”, poručuju meštani. “Tražićemo od predsednika pismenu garanciju da nema iskopavanja u plodnim mestima Srbije”, poručio je predsednik lokalne mesne zajednice Dragan Karajčić.

Izvor: nova.rs