I visina plate je bitan uslov za 20.000 evra za stan: Ukoliko supružnici prihoduju više od ovog iznosa, neće ostvariti subvenciju

|

Jedan od ključnih uslova za subvencije za kupovinu stana ili izgradnje kuće jeste i iznos primanja supružnika. Do subvencije od 20.000 evra za kupovinu stana moguće je samo ukoliko majke zajedno sa partnerom prihoduju manje od 138.272 dinara mesečno.

To praktično znači da su limit dve prosečne plate na dan podonošenja zahteva, što znači da pomenuti iznos može da varira u zavisnosti od toga kada se zahtev podnosi.

Vlada je usvojila i precizirala sve uslove koje moraju da ispune porodice koje žele da reše stambeno pitanje. Jedan od uslova je da su dobili dete posle 01. januara 2022. godine, kao i da se zahtev za subvenciju podnese u roku od godinu dana od dana rođenja deteta. Takođe, uslov je i da majka nije vlasnik nekretnine na teritoriji Srbije.

Dakle, svaka majka koja je dobila dete od početka 2022. godine i odluči se za kupovinu stana ili gradnju kuće, ako nema nekretninu, dobiće od države 20 odsto sredstava. Maksimalna subvencija je 20.000 evra, a majke koje grade kuću u 19 devastiranih opština mogu da računaju da će im država “pokriti” – 50 odsto vrednosti radova.

Izvor: blic.rs