Građani Srbije će bankama morati da vrate 180 miliona evra: Vrhovni Kasacioni sud promenio odluku

|

Korisnici kredita koji su, prema ranijim presudama, dobili sporove protiv banaka sada moraju da vrate taj novac uvećan za sudske troškove, i za to imaju rok od 15 dana. U slučaju da ne izmire obavezu, banke mogu pokrenuti prinudnu naplatu.

Oko 200.000 građana koji se sude sa bankama zbog sporne naplate troškova obrade kredita, sada će na osnovu nove odluke suda morati da bankarima vrate više od 180 miliona evra.

Naime, Vrhovni kasacioni sud promenio je svoju odluku, pa zbog toga banke klijentima sada mogu da naplaćuju obradu kredita. Banke koje su tužene i koje su vratile pare svojim klijentima sada potražuju natrag novac od građana uvećan za sudske troškove koje su imali u sporu s njima.

Kod odluka Vrhovnog kasacionog suda, građani mogu da upute Ustavne žalbe, ali su ti sporovi obično dugi i ne daju previše rezultata.

Pravnik Dejan Gavrilović ispred organizacije “Efektiva” naglašava da je u prethodnom periodu doneto oko 1000 presuda od strane Vrhovnog kasacionog suda u korist građana, ali kao da je neko odjednom odlučio da stvar preokrene u korist banaka.

“Tek planiramo da utvrdimo o čemu se detaljno radi, a onda ćemo okupiti ljude koji su oštećeni i podnećemo grupnu tužbu protiv države. Idemo do Strazbura ako treba”, podvlači Gavrliović.

Izvor: kurir.rs