Fijatovi radnici protestuju, traže od države da ih zaštiti – Sindikalci na sastanku, oglasila se ministarka privrede

|

Radnici Fijata u Kragujevcu protestuju ispred fabričke kapije nezadovoljni zbog najave rukovodstva da će obustaviti proizvodnju fijata 500L, kao i ponuđenih uslova za odlazak iz preduzeća. Oglasila se i ministarka privrede.

Njihovi sindikalni predstavnici iz Samostalnog sindikata i Nezavisnosti, kao i rukovodstvo fabrike su na sastanku u Ministarstvu privrede u Beogradu. Radnici su se okupili ispred fabrike tražeći da država reši status fabrike i zaposlenih do početka proizvodnje novog električnog modela Fijata, koji će se u Kragujevcu sa Stelantisom proizvoditi od 2024. godine.

Prema rečima sindikata koji su organizovali ovaj protest, zaposleni protestuju i zbog “nejasne i ucenjivačke ponude Stelanbtisa za otpuštanje, upućivanja radnika na rad u inostranstvo i zamrzavanja fabrike na dve godine”.

Samostalni sindikat metalaca Srbije insistira da svi predstavnici lokalnih vlasti, ministarstva i vlade stanu u zaštitu srpskih radnika, budući da je država vlasnik 33 odsto kragujevačke fabrike. Radnici navode da su juče neformalno pozivani na razgovore sa rukovodstvom, gde su im nuđeni nefer uslovi.

Povodom ove situacije oglasila se i ministarka privrede. Ona kaže da je sinoć čula za nezadovoljstvo radnika u Kragujevcu i današnji protest i rekla da je državni sekretar ministarstva aktivno uključen u razgovore koji su u toku.

“Gledaćemo da nadjemo najbolji mogući način, da nadjemo najbolju soluciju za radnike. Nova fabrika će da se radi, to je veliki uspeh”, izjavila je ministarka.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković danas je napomenula da aktuelna ponuda koju je rukovodstvo Fijata uputilo radnicima nije deo nedavno potpisanog ugovora sa Stelantis grupom oko proizvodnje električnog automobila u Srbiji.

Ona je podsetila da država Srbija nije nikada ostavila ni radnike Geoksa u neprilikama i da će i sada uraditi najbolje što može. Upitana da prokomentariše zahtev dela radnika da ostanu u Srbiji i ne prihvate poslove koje im je menadžment ponudio u fabrikama Fiata u inostranstvu, da ne rade ništa i primaju 65 odsto zarade, ona je rekla da to nema nigde.

Kako kaže, neto godišnja zarada koja je ponuđena radnicima da prihvate posao u drugim evropskim zemljama je i do tri puta veća od onoga što primaju u Srbiji.

Izvor: blic.rs