Ekskurzije nikad skuplje: Izleti 4.000 dinara, rekreativna nastava kao letovanje – Roditelji se pitaju šta toliko može da košta

|

Krenula je sezona ekskurzija. Đaci se raduju, roditelji pokušavaju da obezbede novac uz pitanje šta sve plaćaju. Ovogodišnje cene veliki su udar na budžet roditelja. Za jedan izlet potrebno je izdvojiti i 10.000 dinara, a rekreativna nastava košta kao letovanje.

Ono što je za decu radost, za mnoge roditelje može da bude glavobolja. Dva dana na Tari, jedno noćenje košta najmanje 10.000 dinara, za osmake. Suma se uvećava za kupovinu sendviča, grickalica, i ostalih potrepština za put, a mnogi se pitaju šta sve zapravo ulazi u cenu.

Za nastavnika, po učeniku, od 500 do nekoliko hiljada dinara. Dnevnica lekara – oko 50 evra. Porez koji se na sve to plaća najviše utiče na cenu, kažu u Nacionalnoj organizaciji turističkih agencija Juta.

Oko 50 odsto novca ide hotelima, 20 odsto prevozniku, a od ostalih 30 odsto agencije zarade tek 10, tvrde u Juti. Jednodnevni izleti koštaju od 4.000 do 5.000 dinara. Još veća glavobolja za roditelje su sedmodnevne rekreativne nastave čija cena dostiže i 250 evra.

Da se izvođenje ekskurzije ne bi dovelo u pitanje, neke škole su zbog većih cena trodnevne ekskurzije skratile na dva dana, a dvodnevne na jedan, te se time omogućava da više đaka pohađa ekskurziju.

Izvor: kurir.rs