Država vraća oduzetu imovinu: Na račune bivših vlasnika novac stiže 31. marta

|

Ministarstvo finansija će u četvrtak, 31. marta isplatiti akontaciju obeštećenja u novcu bivšim vlasnicima, na osnovu pravosnažnih rešenja o utvrđivanju iznosa obeštećenja, donetih od strane Agencije za restituciju, saopštilo je ovo ministarstvo. Ministartvo finansija poziva sva lica koja nisu dostavila potrebnu dokumentaciju, da to učine u najkraćem roku.

Akontacija iznosi 10 odsto od utvrđenog iznosa obeštećenja, po svim zakonskim osnovima bivših vlasnika, a isplata će biti izvršena u dinarskoj protivvrednosti, po zvaničnom srednjem kursu NBS, stoji u saopštenju.

U slučaju kada umesto bivšeg vlasnika pravo obeštećenja ostvaruju zakonski naslednici, iznos akontacije će biti podeljen na zakonske naslednike saglasno njihovim utvrđenim udelima.

Bez obzira da li se radi o bivšim vlasnicima ili njihovim zakonskim naslednicima, radi isplate akontacije, za svakog primaoca akontacije, neophodno je dostaviti propisanu dokumentaciju.

“Pozivamo još jednom sve koji spadaju u gore navedene kategorije, a do sada nisu dostavili potrebnu dokumentaciju, da to učine u najkraćem roku, kako bi im bila isplaćena akontacija”, poručuju iz ministarstva i podsećaju da je od dokumentacije potrebno dostaviti:

Fotokopiju lične identifikacione isprave, zatim fotokopiju dokumenta – platne kartice ili drugog zvaničnog dokumenta kojim se nedvosmisleno potvrđuje podatak o broju dinarskog računa na koji će biti izvršena isplata akontacije (ručno popunjeni podatak bez fotokopije dokumenta kojim se potvrđuje traženi podatak ne smatra se validnim dokumentom), i za naslednike primalaca obeštećenja – fotokopiju pravosnažnog rešenja o nasleđivanju, uključujući i dokumentaciju navedenu pod tačkama 1 i 2, za svakog od naslednika.

Izvor: kurir.rs