Država daje mladima 500.000 dinara bespovratno: Požurite, konkurs traje još mesec dana

|

Konkurs za dodelu sredstava za podršku mladima u ruralnim područjima na teritoriji AP Vojvodine u 2022. godini. Sredstva koja se dodeljuju po ovom konkursu namenjena su za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava.

Pravo na podsticaje mogu ostvariti fizička lica starija od 18 godina i fizička lica koja u trenutku podnošenja zahteva ne smeju imati više od 40 godina. Takođe, moraju biti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao nosioci poljoprivrednog gazdinstva nakon, 01.01.2022. godine.

Osnovni uslovi za učešće na konkursu su: podnosilac prijave mora imati prebivalište na teritoriji jedinice lokalne samouprave sa teritorije AP Vojvodine, zatim, poljoprivredno gazdinstvo mora biti upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava prvi put nakon 01.01.2022. godine.

Podnosilac prijave mora imati objekat za smeštaj životinja u vlasništu ili zakupu u periodu od najmanje šest godina (ugovor o zakupu mora biti zaključen nakon 01.01.2022. godine sa tačno naznačenim rokom trajanja zakupa) – ukoliko konkuriše za Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava (nabavka priplodnih grla i opremanje farmi);

Podnosilac prijave mora imati poljoprivredno zemljište u vlasništvu ili zakupu u periodu od najmanje šest godina. Podnosilac prijave mora imati u vlasništvu životinje – ukoliko konkuriše za Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava (nabavku mašina i opreme za pripremu stočne hrane u sektoru mleko i meso, nabavku mašina i opreme za rukovanje i transport stajnjaka u sektoru mleko i meso, nabavku opreme za fiksne ograde i električne ograde za pašnjake/livade).

Zatim, podnosilac prijave mora regulisati obaveze po rešenjima o naknadama za odvodnjavanje/navodnjavanje dospele do 31.12. 2021. godine; podnosilac prijave mora regulisati dospele poreske obaveze od strane nadležnog organa jedinice lokalne samouprave, zaključno sa 31.12.2021. godine, i ne sme koristiti podsticaje po nekom drugom osnovu za istu namenu.

Specifični uslovi za konkurs razlikuju se od sektora, a može se konkurisati za sektor mleka, mesa, voća, povrća i jaja. Konkurs je otvoren do utroška sredstava, a zaključno sa 04.03.2022. godine.

Izvor: alo.rs