Za Tamaru Vučić nema zime: Posetila Sirogojno, domaćice je učile da plete – Odabrala neobičan vuneni džemper

|

Tamara Vučić, supruga predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, nedavno je posetila jedno od najpoznatijih sela u našoj zemlji. Ime Sirogojna poznato je širom sveta zahvaljujući čuvenim vunenim džemperima, a u njemu je osnovan i svojevrsni muzej na otvorenom, „Staro selo“, ustanova kulture od nacionalnog značaja.

Tamara je posetila i „Muzej pletilja“, svedočanstvo o lepoti i originalnosti rukotvorina vrednih žena sa Zlatibora, njihovog umeća i kreativnosti. Priča počinje u 1963. godine, kada je kreatorka Dobrila Vasiljević Smiljanić počela proizvodnju živopisnih ručnih radova.

Pleteni džemperi od vune naišli su na oduševljenje i van granica tadašnje Jugoslavije, a izlagana je u modnim prestonicama kao što su Pariz i Rim. Kvalitetni džemperi sa etno motivima u međuvremenu su osvojili i ostale gradove planete.

Za posetu zlatiborskom okrugu prva dama odabrala je model sa plavim detaljima, a domaćice su joj pokazale kako da sama isplete jedan. Prava i kriva petlja, poznatije kao klot i frket, i eto lepog odevnog komada koji će je ugrejati ove zime.

Izvor: hellomagazin.rs