Za sve ljubitelje jela “na kašiku”: Japraci po starom crnogorskom receptu

|

Za pripremu ovog tradicionalnog crnogorskog jela treba vam nekoliko namirnica, a u ukusu će uživati svi oni koji vole jela “na kašiku”.

Potrebno je: 1 kg raštana, 400 g telećeg ili junećeg mesa, 40 g masnoće (ulja), 150 g crnog luka, 80 g pirinča, 200 g suvog mesa po želji ili slanine, soli, bibera, peršuna i brašna po potrebi

Priprema: Sveže listove raštana odvojiti od stabljike i odstraniti zadebljali deo lista. Oprati u hladnoj vodi i prokuvati u ključaloj, slanoj vodi par minuta. Izvaditi listove i odmah staviti u hladnu vodu da sačuvaju prirodnu boju. Do upotrebe čuvati ih u hladnoj vodi.

Crni luk očistiti, oprati i sitno iseckati, pa propržiti na zagrejanoj masnoći. Zatim u tiganj dodati meso koje je prethodno odvojeno od kostiju, suvišnih žila, masnoće i sitno iseckano i sve to zajedno pržiti još par minuta.

Kada su meso i luk proprženi, dodati pirinač koji je prethodno probran, opran i dobro oceđen – i sve zajedno upržiti. Sve začiniti sa malo soli, mevenog bibera i peršuna po ukusu.

Kad se smesa prohladi, stavljati na svaki list raštana pomalo i savijati kao sarmice. Rolnice ređati u šerpu, a između njih poređati malo suvog mesa, naliti vodom i pustiti da proključaju. Kuvati 2 sata na blagoj vatri.

Na kraju u rastopljenoj masnoći propržiti brašno sa biberom i preliti japrake. Ostaviti da se krčka još nekoliko minuta. Služiti sa kiselim mlekom.

Izvor: stil.kurir.rs