Izdvojeno 4 milijarde dinara za više od 20.000 domaćinstava: Uskoro nove subvencije od države

|

Još jedan korak smo bliže ka novom subvencionisanju građana za zamenu stolarije. Danas su dodeljni ugovori 151 opštini i gradu, koji su ispunili uslove i učestvuju u realizaciji projekta za unapređenje energetske efikasnosti domaćinstava. Za ovaj program je izdvojeno četiri milijarde dinara za više od 20.000 domaćinstava.

Prilikom uručivanja novih ugovora, ministarka rudarstva energetike Zorana Mihajlović, podvukla je da ovaj projekat donosi korist i građanima i čitavoj državi.

“Kada domaćinstva zamene prozore i vrata, naprave bolju izolaciju, kada zamene kotlove ili stave soalrne panele, to treba da nam omogući da smanjimo naše troškove u potrošnji toplotne energije i da računi za domaćinstv budu manji za 25 do 30 procenata”, objasnila je Mihajlovićeva, i dodala da kada projekat bude realizovan, ušteda toplotne energije biće jednaka proizvodnji u gradskoj toplani u jednom gradu, poput Niša.

Kao i prilikom realizacije prethodnog projekta zamene stolarije, opštine i gradovi će najpre objaviti javni poziv za izbor izvođača radova, a posle toga i konkurs za građane.

Izvor: novosti.rs