Velika novina za vozače nastupa od 1. novembra: Pogledajte kako će sve funkcionisati na putevima

|

Vožnja bez zaustavljanja na naplatnim stanicama jedan je od načina za brže povezivanje zemalja Otvorenog Balkana. Integrisani sistem naplate putarine koji će to omogućiti je trenutno u fazi testiranja, a Darko Savić pomoćnik izvršnog direktora za naplatu putarine u JP “Putevi Srbije” je za Euronews Srbija rekao da će njegova primena početi od 1. novembra.

“Morali smo detaljno da proverimo sistem i da vidimo sve njegove mane i nedostatke. Ne bismo hteli vozače da dovedemo u neke neprijatne situacije. Očekujemo da sistem počne da funkcioniše 1. novembra. U toku su poslednje pripreme, a sa jednom domaćom bankom se radi tehnološko testiranje sistema plaćanja”, objasnio je Savić.

To se, prema Savićevim rečima odnosi na povezivanje debitnih i kreditnih kartica na sistem za naplatu putarine. On je istakao da elektronska naplata putarine godinama uspešno funkcioniše u Srbiji i naveo da je 2012. godine bilo 2.000 korisnika, a da je sada registrovano oko 550.000 korisnika TAG uređaja.

Kako Savić dalje navodi, u prvoj fazi su Severna Makedonija i Albanija, ali će Srbija u narednom periodu moći da se povezuje sa bilo kojom zemljom, jer je sistem usklađen sa svim evropskim sistemima za naplatu putarine.

“Novi sistem će značajno rasteretiti auto-puteve i ubrzati protok saobraćaja. Mi ove godine nismo beležili zastoje, a sprovodimo i proširenje naplatnih stanica tako da ćemo imati jedan od najboljih sistema naplate putarine u Evropi”, kazao je Savić.

Prema rečima nadležnog ministra saobraćaja Tomislava Momirovića putarina Otvoreni Balkan odnosi se na zemlje članice istoimene inicijative, ali ta inacijativa nije zatvorena i postoji mogućnost da se njoj priključe i druge države, naročito one koje nisu članice EU.

“Pre svega, svi građani Srbije koji su ekonomski povezani sa Severnom Makedonijom i Albanijom će imati direktne benefite, ali naravno i građani Severne Makedonije i Albanije, koji kroz Srbiju putuju dalje ka Evopi”, naveo je Momirović.

Korist od primene ovog sporazuma u okviru Otvorenog Balkana biće najvidljiviji u toku letnje sezone kada najveći broj turista prolazi kroz Severnu Makedoniju, gde ih na nepunih 200 kilometara čeka pet naplatnih stanica.

Sistem će se primenjivati se u tri zemlje i to sa već postojećim tagom. Treba samo otići na neko od prodajnih mesta, promeniti, odnosno zabeležiti na uređaju da je on za Otvoreni Balkan i povezati ga sa platnom karticom korisnika. Na taj način više neće biti potrebno ni dopunjavanje taga.

Vozači koji koriste TAG, ostvarivaće pet odsto popusta u sve tri zemlje, ali neke detalje, poput valute i kursa po kome će se vršiti naplata, tek treba definisati.

Izvor: euronews.rs