Uzgajivači lubenica otkrivaju kako prepoznati slatku i zrelu lubenicu: Postanite stručnjak “odokativnom” metodom

|

Koliko ste puta nosili ogromnu lubenicu do kuće da biste na kraju shvatili da je trud bio uzaludan, bez obzira na to što ste besomučno po njoj kuckali i što je “zvučala” taman kako valja? Zbog toga vam donosimo trikove kojima ćete sebi i porodici obezbediti slatko osveženje uz najpopularnije voće u letnjem periodu.

Kad kupujete lubenicu, prvo pogledajte ima li lubenica mrlju na dnu. To je mesto na kom je ležala u bašti. Najzreliji plodovi imaju žućkastu mrlju, dok one koje su bele ili svetlozelene boje treba izbegavati jer su ubrane pre nego što su dozrele. Nemojte kupovati ni lubenicu koja nema nikakvu mrlju na površini.

Ukoliko na dnu lubenice primetite linije koje sačinjavaju mrežu, znaćete da su lubenicu oprašivale pčele nekoliko puta tokom faze sazrevanja, a veći broj oprašivanja utiče na slatkoću lubenice.

Uzmite u obzir i veličinu lubenice. Nije dobra ni premala ni prevelika. Dok se ona premala još nije razvila, prevelike lubenice mogu da budu preterano vodenaste i bezukusne. Zato su one srednje veličine najbolje. Mnogi lubenicu biraju i prema obliku – takozvane muške su izduženije i manje slatke od ženskih, koje su oble, okrugle i po pravilu vrlo slatke.

Što se tiče svežine, proverite peteljku lubenice. Ako je zavijena poput repića, to je znak da je sveža i ubrana na vreme. S druge strane, potpuno ravna peteljka znak je preranog branja lubenice. Zrela lubenica ima braon peteljku. Ako je peteljka zelena – lubenica nije dozrela do kraja.

Izvor: informer.rs