Užasne scene širom Srbije: Poplavljene kuće i putevi, spasioci evakuišu građane, među njima i deca – Vanredna situacija proglašena u 26 opština (FOTO)

|

Nakon obilnih padavina užasne scene stižu iz svih krajeva Srbije – poplavljene su kuće, njive, uništeni su putevi, bujice nose sve pred sobom! Građane koji su zarobljeni u poplavama evakuišu spasilačke ekipe, u čak 26 opština proglašena je vanredna situacija, a zbog nepredvidivih bujica ljudima u najkritičnijim područjima se savetuje da ne izlaze napolje.

RHMZ je izdao hidrološko upozorenje za slivove Kolubare, Jadra, gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Ibra, Nišave, Toplice, Rasine, Majura, Belice i Crnice, kao i na slivovima Mlave, Peka i Timoka upozorivši na moguća izlivanja i manje bujice pa su spasilačke ekipe na oprezu, i nalaze se na terenu.

Rađevo selo kod Valjeva od juče je odsečeno od ostatka civilizacije, a nabujala Kolubara juri niz korito centrom grada, budeći sećanje na 2014. godinu kada je reka odnela deo velikog šetališta Jadar i poplavila ceo grad, napravivši ogromnu materijalnu štetu.

Pripadnici MUP-a, Sektora za vanredne situacije, zbog poplava tokom protekle noći, na teritoriji Kruševca, Čačka i Jagodine, evakuisali su ukupno šest osoba, od kojih su dvoje dece.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve građane da se ne kreću po poplavljenim područjima, uz obale reka i po nasipima i da prate prognoze RHMZ-a. Ukoliko postoji opasnost da im voda uđe u kuće treba da na ulazu postave džakove sa peskom, da isključe struju u objektu i da se popnu na više etaže objekta i da obavezno obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na telefon 193 ili policiju na telefon 192 – rekao je načelnik Odeljenja u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Nedeljko Gagić.

– Vanredna situacija je na snazi za celu teritoriju gradova Loznica i Jagodina i opština Sjenica, Koceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja i Trstenik; deo teritorija Grada Šapca i Užica, opština Paraćin, Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Aleksinac, Ćićevac, Ražanj, Lučani, Aleksandrovac, Kosjerić, Čačak, kao i deo teritorije u Svilajncu – rekli su iz MUP-a.

– Tokom prošle noći a i u jutarnjim satima najkritičnije je bilo na teritoriji gradova Kruševca, Jagodine, Kragujevca i Sombora, gde je zbog obilnih padavina voda prodrla u dvorišta i stambene objekte. Najkritičnije je na teritoriji Čačka gde je voda ušla u više od 200 objekata. Na terenu su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova koji su angažovani na ispumpavanju vode na nekoliko desetina lokacija – rekao je Gagić.

On je rekao da su pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica od početka perioda obilnih kišnih padavina konstantno na terenu i reaguju u slučaju nastanka poplava kako bi spasili ljude i materijalna dobara, kao i na otklanjanju posledica nastalih poplava – saopšteno je iz MUP-a.

Prema njegovim rečima, od početka obilnih padavina, 26. maja, ukupno su angažovana 762 vatrogasca-spasioca, koji su imali ukupno 355 intervencija, evakuisali su 62 osobe, ugasili su 12 požara izazvanih udarom groma i imali 320 intervencija crpljenja vode iz objekata.

Izlivanje reka iz korite, bujice, ali i jaka kiša napravile su velike probleme u Aranđelovcu, Čačku, Somboru, Prijepolju, Kruševcu, Kraljevu, Žiči, Kragujevcu, Šabačkoj Kamenici, u Šimanovcima u Beogradu.

Situacija nije ništa bolja ni u Jagodini gde je reka Belica skoro izašla iz korita. Veliki problem u Jagodini je smeće koje je nabujala voda nanela i tako zakrčila dalji tok rek. Zbog toga su angažovani bageri viljuškari koji uklanjaju smeće i oslobađaju tok reke.

Čačak je ipak najgore prošao. Put u mestu Trbušani poplavljen je, ali oni koji su se zatekli u kolima ostaju zarobljeni ili pukom srećom prolaze kolima.

Na samim obodima ovog grada voda je već u dvorištima, i do iznad članaka, ako ne i više.

Poplave nisu zaobišle ni Raški kraj i Kraljevo gde je uništen deo puta ka Bogutovačkoj Banji.

U Kruševcu takođe vozila jedva da se kreću poplavljenim saobraćajnicama, a ljudi ostaju zarobljeni u kolima.

Voda se iz dvorišta preliva na put u Žiči, a u Šabačkoj Kamenici voda je na putevima i u dvorištima. Situacija je slična i u Aranđelovcu, Prijepolju, Sivcu, Šimanovcima, Majdanpeku…

Izvor: blic.rs