U moru poskupljenja, jedna cena prijatno iznenadila potrošače: Pojeftinio svinjski but, pogledajte za koliko

|

Na vesti o poskupljenjima građani Srbije su već oguglali. S druge strane, vesti o pojeftinjenju su prava senzacija. Redakcija portala “Nova” uputila se u istu prodavnicu u koju odlazi svakog 20. mesecu, a ovu praksu započeli su od jula. Upoređivanjem cena istih proizvoda, istih proizvođača, u istoj prodavnici jednog lanca marketa u Beogradu ustanovili su da je svinjski but je pojeftinio za 100 dinara.

Cene pojedinih vrsta mesa su ograničene Uredbom Vlade Srbije. I pored ograničenja, za mnoge kupce meso je preskupo. Tako je cena svinjskog buta ograničena na maksimalno 750 dinara po kilogramu. Međutim, u prodavnici u kojoj pratimo cene, za prethodnih mesec dana desio se preokret koji je za mnoge potrošače neočekivan. Naime, kilogram svinjskog buta sada košta 650 dinara.

To znači da je, u odnosu na 20. decembar, ova vrsta mesa pojeftinila za 100 dinara. Svinjski but takođe je jeftiniji u odnosu na jul, kada je kilogram u ovoj prodavnici koštao 709 dinara. To je pojeftinjenje od oko osam odsto.

Što se tiče cene junećeg buta, ona nije ograničena, ali se kroz prethodnih nekoliko meseci nije menjala. Ova vrsta mesa trenutno staje 1.300 dinara po kilogramu, a na tom nivou, cena se „držala“ od jula do sada. Jedini izuzetak bio je avgust, kada je junetina koštala 1.360 dinara po kilogramu. Međutim, već u septembru, cena se vratila na pređašnjih 1.300 dinara. I pored toga što junetna ostaje imuna na poskupljenja, ona je svakako jedna od najskupljih vrsti mesa.

Pileći file takođe je pojeftinio u odnosu na prošli mesec. Kilogram ovog mesa sada košta 820, a pre tačno mesec dana koštao je 830 dinara. Iako ovo jeste dobra vest za potrošače, loša vest je da, kada se trenutne cene uporede sa onima iz jula, pojeftinjenja ipak nema. Tako je pre tačno pola godine pileći file koštao 792 dinara, što je oko 3,5 odsto manje nego sada.

Pileća krilca, inače jedna od najjeftinijih delova pileta, ipak su poskupela. Ova vrsta mesa trenutno košta 380 dinara, dok je pre mesec dana, cena ovog proizvoda iznosila 350 dinara.

Izvor: nova.rs