Tri signala koja su opominjala da će dečak počiniti masakr u školi: Samo je neko trebalo da obrati pažnju

|

Dečak koji je počinio stravičan zločin u osnovnoj školi koju je pohađao, trenutno se nalazi u specijalnoj ustanovi gde se prati njegovo psihičko stanje, a u vazduhu visi pitanje da li se moglo naslutiti da će do ovoga doći i da li se iz dečakovog ponašanja moglo primetiti da planira ubistvo svojih vršnjaka, nastavnika i radnika obezbeđenja?

Detalji iz istrage koji isplivavaju a povremeno bivaju i zvanično saopšteni od stane policijskih zvaničnika, ukazu na to da je Kosta višestruko ubistvo detaljno planirao. Kako je rekao visoki policijski zvaničnik Veselin Milić, taj proces trajao je proteklih mesec dana.

Policija je ubrzo po dolasku u stan Koste K. u Beogradu pronašla rukom ispisane mape koje je dečak imao u svojoj sobi. Prema nekim nezvaničnim informacijama koje su izlazile u javnost taj nacrt bio je na stolu u Kostinoj sobi. Pronađen je i spisak imena dece koju je Kosta, po svemu sudeći plairao da ubije, koji je takođe pokazao Milić. Pitanje koje se nameće jeste kako je moguće da niko iz Kostine okoline mesec dana nije primetio crtež i spisak, posebno ako se u obzir uzme da je nađen u njegovoj sobi na vidljivom mestu.

Jedna od informacija koje su ukazivale na Kostine planove jeste i pretraga koju je navodno izvršio na svom mobilnom telefonu. On je pretraživao da li će biti krivično odgovoran prema važećim srpskim zakonima ukoliko počini krivično delo. Pojedinci su otišli i korak dalje, pa su ukazali na to da je Kosta ovaj datum odabrao jer mu se bližio 14. rođendan kada će postati krivično odgovoran. Uz to, navedeno je i da je taj dan odabrao jer je znao da njegovo odeljenje tog dana prvog časa ima istoriju, te da je taj kabinet blizu jednog od ulaza u samu zgradu OŠ „Vladislav Ribnikar“.

Pucnjave u školama u nekim društvima odavno su postali svakodnevnica. Sam tragičan događaj, zbog svih jezivih pojedinosti koje ga prate, neretko intrigira javnost, a mladi u takvim situacijama često odgovore pronalaze na internetu. Međutim, podatak da je Kosta noć pre masovnog ubistva u školi na Vračaru, gledao blokbaster o masakru u školi, mogao bi se tumačiti kao crveni alarm koji je mogao ukazati da će do nečega doći.

Izvor: nova.rs