Sveti Kozma i Damjan: Narednih 40 dana čitajte ovu molitvu, veruje se da čuva zdravlje

|

Sveti Kozma i Damjan, odnosno Sveti Vrači, slave se dva puta godišnje – 14. jula i 14. novembra. U srpskom narodu su cenjeni i poštovani zbog uverenja da su dobili od boga dar da leče ljude.

Veruje da pomažu bolesnima u izlečenju. Svoj dar su nesebično delili sa onima kojima je pomoć bila neophodna, a za to ništa nisu tražili, niti naplaćivali ljudima, otuda i njihovo ime “bezsrebrenici”.

Baš zbog ovog stava došlo je do svađe među braćom. Naime, važilo je nepisano pravilo da obojica moraju da poštuju princip da poptuno besplatno pomažu bolesnima.

Praznik Svetih vrača je i zvanična krsna slava Lekarske komore Srbije, pa je proslavljaju u medicinskim ustanovama širom zemlje. Po narodnom verovanju, ovaj praznik je dobar i za molitvu za ozdravljenje.

Takođe, za njihov praznik nije dobro raditi teške fizičke poslove, a najviše treba da se čuvaju oni koji rade na velikim visinama. Po predanju, ovaj dan se slavi i kao zaštita od groma, pa kažu da ne valja izlaziti iz kuće bez preke potrebe.

Kako su Kozma i Damjan celog života isceljivali bolesne, vlada verovanje da na današnji dan treba izgovoriti molitvu za ozdravljenje.

Izvor: republika.rs