Sutra je Blaga Marija, zaštitnica svih žena: Veče uoči praznika obavezno ispoštujte jedan običaj – Svetica će uslišiti vaše želje

|

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra proslavljaju praznik posvećen Blagoj Mariji, sestri Ilije Gromovnika. Praznik posvećen Blagoj Mariji je i dan Eparhije budimljansko-nikšićke i mnogih drugih pravoslavnih institucija. Iako u crkvenom kalendaru nije obeležen crvenim slovom, ovaj praznik je vrlo poštovan među ženama.

Kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku, na ovaj praznik ništa se ne radi u kući niti u polju, da se svetica ne bi uvredila. Postoji običaj da na Blagu Mariju žene treba da zamisle želju, zapale sveću i pomole se svetiteljki. Veruje se da će Blaga Marija svim ženama koje je ispoštuju ispuniti želju. Uoči praznika se pomolite i obratite svetiteljki pred odlazak na spavanje.

Prema narodnom verovanju, Marija je bila sestra Svetog Ilije pa je zato moguće nevreme na ovaj dan. Ukoliko bude grmljavine, u narodu se kaže da to “brat i sestra razgovaraju”.

Ovaj dan je ustvari spomen na Mariju Magdalenu. Ona je bila rodom iz gorskih predela Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena. Marija Magdalena se u Žitijima svetih pominje kao “mironosica ravnoapostolska”.

Izvor: kurir.rs