Studentkinja o “stanu” od 280 evra: Gazda isključio struju i grejanje, jede samo suvu hranu – proživljava pravu agoniju

|

Studentkinja M. N. (23) iz Beograda pored fakulteta koji studira, bavi se honorarnim poslovima kako bi zaradila za život i studije, posebno što i plaća kiriju u glavnom gradu Srbije.

Izbačena je iz iznajmljenog stana, jer je stanodavac našao nove stanare – iz Rusije.

– Živeli smo u stanu u Mirijevu, sve je bilo u redu, a kada je krenula najezda Rusa i Ukrajinaca, stanodavac nam je otkazao stan, jer je njima iznajmio za veće pare. Tako je počela naša agonija – priča ova mlada devojka i otkriva da živi sa momkom i psom.

Kako su cene stanova u Beogradu drastično skočile, ona i njen momak su bili primorani na život u “stanu na dan”.

– Nismo imali gde, nismo imali novca da plaćamo kririju koja je previsoka, plus depozit. U nadi da ćemo nešto naći, preselili smo se u “stan na dan”; to vam je plaćanje na dnevnom nivou i nije nimalo jeftino – priča devojka.

Kako kaže, retko ko želi psa u stanu, a onda su našli oglas iz “snova” jer je stanodavac odlučio da primi i njihovog ljubimca.

– Otišli smo da pogledamo stan, videli smo da je u vrlo lošem stanju; sve je iscepano i prljavo, neke stvari su i polomljene, ali smo morali da pristanemo jer nismo imali gde i prihvatio je da sa nama bude pas. Dogovor je bio da je kirija 280 evra, plus struja i grejanje koliko potrošimo. Tada nam je rekao da on obračunava potrošnju, i da ona iznosi 15 dinara po kilovatu – objašnjava nam ona.

– Platili smo kiriju, a onda nam je uz to doneo i račun koji je sam sklopio na jednom papiriću, i gde se nigde ne vidi prava potrošnja struje. Po njegovoj oceni, mi smo za mesec dana potrošli struju u vrednosti od 13.000 dinara, čak i malo jače. Ja sam na poslu i na fakultetu, momak nije tu po ceo dan jer radi, pa je pitanje kako smo mogli da napravimo toliki dug? Zaista mi nije jasno… Tada je nastao veliki problem i svađa, koje je tekla uz pretnje.

Usledila je i potpuna restrikcija za 280 evra mesečno.

– Kada smo mu rekli da ne želimo da platimo, i da za manje pare ljudi koriste TA peć i lepo se greju, počeo je da nam preti iseljenjem. Mi nemamo nikakav ugovor kod njega, a svi nam kažu da su cifre sulude. Pogledajte samo u kakvom je stanju stan, inače, nalazi se u Kumodražu, što i nije baš neka izvrsna lokacija – priča nam i dodaje da im je gazda ugasio struju, grejanje, sve…

– Živimo u mraku, a imam utisak da je u kući minus. Jedemo samo suvu hranu koju kupujemo, jer ništa ne možemo da skuvamo i sredimo. On živi u istom dvorištu i on ima struju i sve, a nama kaže kako će popucati cevi od pritiska, plus nismo platili račun. Mi hoćemo da platimo, ali kada budemo videli koliko smo zaista potrošli – priča ona.

Izvor: telegraf.rs