Srpski par platio 8.154 dinara za zdravstveno: Otišli na more, žena dobila alergiju na sunce – Tu kreće njihova agonija

|

Preporuka je da pred letovanje, ili bilo koje putovanje u inostranstvo, uplatimo zdravstveno osiguranje. Ipak, i tu treba biti oprezan. Nemanja iz Beograda podelio je na Twitteru loše iskustvo sa zdravstvenim osiguranjem.

Žena i on išli su na Kipar, uredno su prethodno uplatili osiguranje i već drugog dana pojavio se problem.

“Žena na letovanju drugi dan dobije alergijsku reakciju na sunce, otekne joj ispod oka. Imali smo Milenijum osiguranje, zovemo ih, kažu nemamo nikog na Kipru (a prodaju osiguranje za ceo svet), nađite sami pa ćemo vam mi refundirati“, započinje Nemanja. Ispratili su dato uputstvo, međutim – na kraju se ispostavilo da osiguranje ne pokriva alergiju na sunce.

“U skladu sa članom 17. Uslova za osiguranje pružanja pomoći za vreme putovanja u inostranstvu, isključena je obaveza osiguravača za pokriće troškova kada slučaj nastane kao posledica izlaganja osiguranika sunčevim zracima”, odgovoreno je na njegov zahtev.

“Moj tvit je usmeren na to da ljudi obrate pažnju na jedan nekorektan odnos osiguravajućih društava generalno. Objasniću i zašto”, kaže Nemanja.

“Pre svega, kada uzimate osiguranje – u konkretnom slučaju Milenijum, uzimate ga sa saznanjem da ono pokriva teritoriju čitave Evrope, dakle i Kipar. Ono što Milenijum nije naznačio je da oni na Kipru nemaju zdravstvenu ustanovu sa kojom sarađuju nego moraju zvati partnere koji potom traže neku zdravstvenu ustanovu s kojom bi mogli da dogovore uslugu pregleda. Kako i kada smo to saznali? Kada se mojoj ženi pojavila oteklina na čelu a potom i ispod oka, pozvali smo broj koji se nalazi na polisi osiguranja”, kaže Nemanja.

Operater joj je, kako kaže, tad saopštio da Milenijum nema na Kipru zdravstvenu ustanovu i da moraju videti sa partnerom da li mogu nekog da nađu, a kao drugu opciju operater ponudio da sami nađu zdravstvenu ustanovu i plate uslugu koju će oni refundirati uz odgovarajuću dokumentaciju (račun, izveštaj lekara).

“Mi smo tako i uradili. Zvali smo vodiča ona nam je našla zdravstvenu ustanovu i mi smo tamo otišli. Tamo su mi rekli da ponovo pozovem osiguranje, dam im račun zdravstvene ustanove da oni odmah uplate sredstva. Ja sam to učinio ali su mi ponovili isto – da ja platim pregled, a da će oni uz dokumentaciju refundirati.”

Ispostavilo se da je u pitanju alergija, o čemu svedoči i izveštaj lekara.

“Doktor je u izveštaju napisao alergija na koži sa otokom ispod oka. Dakle, nigde nije napisao da je alergija na sunce. Na osnovu toga, osiguranje odbija naknadu na osnovu člana 17. Pritom ostaje pitanje kako su znali da je alergija na sunce pošto ne piše i kako su zaključili da je nekomplikovana alergija pošto je prepisana terapija, kaže Nemanja.

Inače, iznos osiguranja bio je 8154 dinara, a ovim tvitom je hteo da ostalima ukaže da moraju detaljno ispitati sve pojedinosti zdravstvenog osiguranja pre nego uplate, da ne bi dolazilo do neprijatnih situacija kao što je njegova.

Izvor: nova.rs