Psiholog Mihail Litvak tvrdi: Srećne porodice imaju ova 4 faktora – Ljubav nije kada se gledaju, već kada gledaju u istom pravcu

|

Psiholog Mihail Litvak govorio je o tome ko će uspeti da stvori srećnu porodicu, a ko će biti deo statistike brojnih razvoda. U intervjuu se osvrnuo na situacije iz porodičnog života prouzrokovane lošim izborom partnera.

U jednom intervjuu ste rekli da ne postoje srećne porodice, započeo je novinar, a Litvak kaže:

“Postoji. Ali ne dovoljno. I sam sam istraživao porodice. Za 11 hiljada porodica samo 3 su bile srećne. Ali što je najvažnije, samo srećne porodice su normalne. Ostalo je patologija, kohabitacija dvoje nesrećnih ljudi”, rekao je Litvak.

Na pitanje zbog čega danas postoji toliko razvoda, psiholog odgovara:

“To je zato što su ljudi slabo obrazovani. Nisu učeni da misle, nisu učeni da biraju muža ili ženu. Sproveli smo anketu – koja od izjava ljubavi vam se više dopada. Predložene su sledeće opcije: „Ne mogu da živim bez tebe“, „Nikada te neću uvrediti“, “Uhvatimo se u koštac života zajedno”… Dakle, 75% žena je izabralo objašnjenje „Ne mogu da živim bez tebe“. Ali nikome se nije dopala prava izjava ljubavi: “Uhvatimo se u koštac života zajedno!”, primećuje Litvak.

Psiholog objašnjava da na početku treba da postoji zajednički pogled na svet. Ljubav nije kada se gledaju, već kada gledaju u istom pravcu. Kanadski istraživači su identifikovali četiri faktora koji čine porodicu jakom.

Prvi je – zajednički pogled na život, drugi je – isti ukus prema hrani. Na trećem mestu su intimni odnosi, a na četvrtom želja da se mazite.

Izvor: stil.kurir.rs