Predsednik Vučić u obraćanju javnosti: “Kažu da sam hteo u tajnu posetu Jasenovcu” – Govorio i o novoj Vladi i ključnim temama

|

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti uživo iz Predsedništva. Glavni povod za obraćanje je to što su mu vlasti u Zagrebu zabranile odlazak u Jasenovac. Takođe, predsednik Srbije će govoriti o formiranju nove Vlade Srbije, tek završenim konsultacijama sa predstavnicima izbornih lista o budućem premijeru, kao i o drugim ključnim temama.

“Sa “Zavetnicima” i “Dverima” smo razgovarali o raznim zahtevima, neke smo prihvatili, neke nismo. Oni su izneli svoja opredeljenja i zahteve po pitanju Kosova i Metohije. O razgovoru sa listom predvođenom Marinikom Tepić, rekao je:

“Uprkos razlikama, razgovor je bio korektan. Kako smo i očekivali, izrazili su želju da ostanu u opoziciji”, rekao je Vučić i dodao:

“SNS me već obavestio da imaju većinu u Skupštini Srbije, ja sam ih zamolio da me obaveste kada završe svoje razgovore, kako bih mogao da predložim mandat licu koje predloži SNS. Pošto Narodna skupština bude u potpunosti konstituisana, kao i njeni organi, očekujem tada da dobijem informaciju. Kada dobijem informaciju, istog dana predložiću mandatara za sastav nove vlade”.

“Suštinski sam zadovoljan razgovorima. Većina stranaka je razumela težinu situacije sa kojom se suočavamo. Žao mi je što 1,5 lista nisu zainteresovani za građenje institucija”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije zatim se osvrnuo na glavnu temu obraćanja javnosti, neodlasku u Jasenovac:

“Slučajno ili ne, informacija o mom neodlasku u Jasenovac ne pojavljuje se u srpskim medijima, već objavljuje Jutarnji list u 7.29, dok iz Beograda nema nikakve reakcije. Oni su mislili da ćemo da izađemo u javnost, mi nismo želeli, već smo hteli u tišini da predamo notu. Zato su krenuli u napad sumanutim argumentima. ‘Zamislite, Vučić je hteo da dođe na našu teritoriju i položi cveće i upali sveću’. Zamislite koliki bi haos izazvalo to cveće”.

“Oni su rekli da sam hteo da dođem u tajnu posetu”, rekao je predsednik pokazujući kako su ga hrvatski mediji optužili da je “hteo da napravi haos”.

Izvor: kurir.rs