Šta ako vam se auto pokvari usred Grčke – Koga pozvati i ko plaća troškove: Iz Auto moto saveza Srbije objasnili sve

|

Advokat Srđan Popović za portal Espreso objasnio je šta srpski turisti mogu učiniti u slučaju da im se auto pokvari u inostranstvu. Kome se naši državljani mogu obratiti u inostranstvu ako im auto stane na pola puta, koliko se to razlikuje od zemlje do zemlje, objašnjava advokat.

Ovde imamo dve situacije, jedna je ako dođe do kvara na vozilu, i tu postoje dva rešenja:

“Ukoliko imaju zaključen ugovor o pomoći na putu sa nekom od naših firmi koje se bave tom vrstom osiguranja, tada pozivaju kol centar čiji broj dobijaju prilikom sklapanja tog ugovora, i to je ono što najčešće koriste građani kada putuju svojim vozilom. Takve polise obično predviđaju i troškove popravke do nekog iznosa, i neki oblik smeštaja za sve putnike, kao i naknadu drugih pratećih troškova.

Ukoliko nemaju takvu vrstu osiguranja, ostaje jedino da pozovu neku šlep-službu u državi u kojoj se nalaze, ali tada sami plaćaju sve troškove odvoženja vozila, popravke, i ostalog.

Zoran Ćirić iz Udruženja osiguranika Srbije podelio je još neke korisne informacije kada je u pitanju osiguranje naših državljana u inostranstvu.

“Kada je u pitanju osiguranje automobila ne postoji neka posebna polisa kojom bi auto bio osiguran za vreme puta. Postoji obavezno osiguranje od auto-odgovornosti (kupuje se prilikom registracije vozila) i to je polisa koja se aktivira kada neko svojim automobilom pričini štetu trećem licu. To je jedina svrha te polise i zbog toga je obavezna. Tu je, svakako i kasko polisa, kojom svako štiti svoj automobil od raznih oštećenja”, navodi Ćirić.

Kada su kvarovi u pitanju na našem tržištu u ponudi je nekoliko različitih kartica “Pomoć na putu” koje mogu da se koriste prilikom kvarova. Ali, te kartice nemaju veze sa osiguranjem i nisu osiguranje automobila.

Iz Auto-moto Saveza Srbije razjasnili su da “osiguranje” na putu kod njih ne postoji, već pomoć na putu ukoliko dođe do kvara automobila mogu dobiti članovi AMSS.

Izvor: espreso.co.rs