Ovo je nova škola dečaka ubice: Nema zgradu i učionice, ali ima 80 nastavnika pred kojima je najteži đak

|

Osnovna škola “Dr Dragan Hercog”, u kojoj bi dečak ubica trebalo da završi osmi razred nakon neformalnog izbacivanja iz Osnovne škole “Vladislav Ribnikar”, nije obična škola sa učionicama koje su prepune dečijeg smeha u dve smene, salom za fizičko ili dvorištem za igru tokom velikih odmora.

Ona ni nema svoju zgradu, već samo kolektiv koji čine oko 80 nastavnika koji rade s osnovcima pacijentima, koji ne mogu da nastave obično osnovno obrazovanje.

Škola je osnovana 1969. godine i od prvog dana je zamišljena kao pomoć velikom broju dece koja su na kraćem ali i dužem bolničkom lečenju.

– Ako bolest sprečava dete da dođe u školu, škola će doći njemu – praktično je moto ove ustanove.

Iz škole kažu da su zdravstveni problemi njihovih hrabrih učenika raznovrsni i, nažalost, najčešće složeni: maligne bolesti, dečja i cerebralna paraliza, mišićna distrofija, oboljenja kičmenog stuba, različite vrste povreda, autizam, psihički problemi…

– Zbog toga je različito i vreme njihovog zadržavanja u našoj školi, od nekoliko dana, dok su na lečenju u nekoj od bolnica, do više godina – kažu iz škole.

Škola ima 80 nastavnika i defektologa koji svakog dana širom Beograda posećuju bolničke sobe i domove dece na lečenju, a kroz projekat “Učenje na daljinu” pružaju podršku učenicima na teritoriji cele Srbije.

Nastavno osoblje škole “Dr Dragan Hercog” je prekaljeno, a njihovi đaci su najhrabrija deca koja iako su bolesna žele da nastave osnovno školovanje. Zato će za sve u ovoj školi biti ogroman izazov organizovanje nastave za jednog đaka bez duše, za dečaka ubicu koji je oduzeo 10 života u “Ribnikaru” tog kobnog dana i uopšte nije pokazao žaljenje zbog toga.

Iz OŠ “Dr Dragan Hercog” se još uvek nisu oglašavali povodom preuzimanja nadležnosti nad školovanjem dečaka ubice. Škola je juče uputila zvaničan zahtev klinici, gde je dečak smešten, za dobijanje stručne procene o mogućnostima njegovog nastavka školovanja.

Stručnjaci sa klinike sada bi trebalo da daju zvanično mišljenje da li je dečak ubica uopšte u stanju da nastavi školovanje. Od te procene zavisi i kako će dečak nastaviti nastavu, u kom trenutku će se gradivo iz osmog razreda naći pred njim i po kom nastavnom modelu.

Nakon nalaza stručnjaka, OŠ “Dragan Hercog” će moći da donese dalje odluke u vezi sa školovanjem masovnog ubice iz “Ribnikara”. Najžalosnije je to da devetoro njegovih vršnjaka koje je ubio u školi nikada neće imati tu šansu.

Jedna od opcija za školovanje dečaka ubice, na šta je država obavezna po zakonu jer je i osnovno obrazovanje obavezno, jeste nastava na daljinu. Nastavno osoblje ove škole je i ranije radilo na daljinu s đacima koji zbog zdravstvenih problema ne mogu da sede u kolektivu.

– To radimo sa decom koja su se lečila, pa su puštena kući, ali je njihov imuni sistem i dalje slab pa ne smeju da idu u kolektiv. S njima se nastava odvija putem interneta. Imamo programe i kabinet sa elektronskom tablom, kamerama, zvučnicima. Imamo dva takva odeljenja – rekao je svojevremeno direktor škole Zoran Aleksić.

Kako kažu u školi, njihovo osoblje sprovodi tri vrste nastave: bolničku (u zdravstvenim ustanovama), kućnu (u domovima pacijenata koji se tamo oporavljaju) i nastavu na daljinu (kada je jedini način da učenik ostane deo vaspitno-obrazovnog sistema).

Ono što je sada izvesno jeste da dečaku ubici, ukoliko nastavu prati preko računara, na njemu neće biti omogućen nijedan drugi sadržaj osim zakonom propisane onlajn nastave.

Izvor: kurir.rs