Oluni vetar nosi sve pred sobom u Prokuplju: Svuda polomljena stabla, polomljeni NG ukrasi – vanredno stanje u Prijepolju i Sjenici zbog poplava

|

Olujni vetar koji duva u Prokuplju naneo je mnogo štete. Polomljeni su novogodišnji ukrasi u Pešačkoj zoni, sa više krovova je podignut lim.

Delovi stabala su svuda po ulicama. Najgore je bilo u samom centru Prokuplja…

Na sreću, nema povređenih, jer u tom momentu niko nije prolazio ulicom. Vetar i dalje duva, ali slabijim intenzitetom.

Reke u Srbiji još sinoć su počele da prave probleme kada je Grabovica potopila 40 objekata u Sjenici, a jedna porodica je evakuisana. Sve oči su trenutno uprte i u Lim, čiji vodostaj raste, a zbog čega je proglašena vanredna situacija u Prijepolju. Prati se i Ibar, čiji je porast, takođe, najavljen.

RHMZ je izdao upozorenje na obilne padavine za područje jugozapadne i južne Srbije danas i sutra.

– Do četvrtka ujutro oblačnost koja će u Crnoj Gori uslovljavati izuzetno obilne padavine (od 100 do 150 mm, lokalno i više) svojom periferijom zahvatiće zapadne delove Kosova i Metohije (uz količinu preko 100 mm), kao i jugozapadnu Srbiju, naročito oblast južno od linije Priboj – Prijepolje – Sjenica – Novi Pazar, gde će pasti od 40 do 80 mm kiše. Sneg se očekuje samo na najvećim visinama iznad 1500 – 1600 m. U ostalim krajevima Srbije znatno manja količina padavina – navodi RHMZ u upozorenju.

Sutra će se obilne padavine premestiti na istok i jugoistok Srbije.

– Gde se očekuje od 20 do 50 mm za 24 sata – navode u RHMZ.

U hidrološkom upozorenju navodi se da će vodostaj Lima kod Prijepolja biti u većem poratsu od danas do subote, 21. januara, sa dostizanjem granice vanredne odbrane od poplava tokom 18./19. januara.

– A na Ibru kod Raške vodostaj će dostići granicu redovne odbrane od poplava tokom noći između 18. i 19. januara. Na malim bujičnim vodotocima ovih slivova očekuju se lokalna izlivanja – navodi se u hidrološkom upozorenju RHMZ.

Izvor: telegraf.rs