Oglasio se vlasnik streljane nakon pokretanja istrage posle nezapamćenog masakra: “Otac je dolazio i dovodio sina u streljanu”

|

Predsednik Streljačkog kluba praktikal šuting “Partizan”, Ratko Ivanović, rekao je da dečak koji je počinio masakr nad svojim vršnjacima i pripadnika obezbeđenja u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” nije pucao nikada u streljani, koju je posećivao sa ocem koji je vežbao gađanje.

“Otac je s vremena na vreme dolazio kod nas, dovodio je i sina, ali dečak nije ulazio u strelište nikada, a kamoli pucao. Sedeo je u bašti kafića ispred, čekao ga je. Možda je pokušao da uđe, ali tvrdim da bi ga instruktor u tom slučaju odmah udaljio”, rekao je Ivanović.

On je rekao da od kada se desio nezapamćeni masakr na Vračaru, u medijima su iznete mnoge pogrešne informacije, koje nisu na mestu.

“Tvrdim da dečak nije gađao sigurno. Mi kao klub sarađujemo sa policijom i sve što su nakon zločina od informacija, ili dokumentacije, tražili od nas, mi smo predali. Snimci sigurnosnih kamera su predati, dnevnici gađanja, popis municije i sve drugo što su tražili”, rekao je on.

“Snimci kamera se čuvaju najmanje četiri meseca, a vrlo verovatno i do godinu dana. Strelište je 24 sata pod video nadzorom, a svako ko uđe u njega mora da se identifikuje ličnom kartom.

Dnevnik gađanja policija redovno kontroliše i ne samo dnevnike već i sve drugo što je vezano za rad strelišta. Potvrđeno je da je formiran poseban predmet u tužilaštvu, u cilju utvrđivanja okolnosti u vezi sa radom i postupanjem Streljačkog kluba “Partizan”.

POtrebno je utvrditi da li su nekim internim aktom propisani uslovi korišćenja usluga ovog streljačkog kluba, kao i da li je dozvoljen ili zabranjen pristup maloletnim licima i deci i drugo. Treba da se utvrdi da li je otac jedan od korisnika Streljačkog kluba “Partizan”, da li su on i njegov sin obučeni za rukovanje vatrenim oružjem i da li je otac donosio svoje vatreno oružje za gađanje i koje, kao i da li je to oružje koristio i njegov sin u streljani.

Takođe je potrebno utvrditi i koliko su puta otac i njegov sin koristili usluge streljane, kao i da li je pomenuti dečak dolazio sam ili u pratnji roditelja, da li su se bavili streljačkim sportom. Pored svega zatraženo je i da se utvrdi za koju vrstu, model, marku, kalibar i fabrički broj vatrenog oružja je ocu dečaka dato odobrenje nadležnog organa.

Isto tako se proverava i koja je zdravstvena ustanova izdala uverenje ocu o zdravstvenoj sposobnosti za nabavljanje i držanje oružja.

Podsetimo, u Višem tužilaštvu je već pokrenut postupak protiv oca jer nije na odgovarajući način obezbedio čuvanje oružja, koje je njegov sin koristio u masovnom masakru na Vračaru.

Izvor: kurir.rs