Nevreme u Srbiji napravilo veliku štetu – Kuće poplavljene, putevi i voće uništeni: Klimatolog otkriva da li će biti novih nepogoda

|

U poslednje vreme nema dana a da se vremenske nepogode praćene jakom kišom ili gradom ne sruče na pojedine delove Srbije. Grad je obrao voćnjake i povrtnjake, oštećeni su putevi, a stručnjaci upozoravaju da nas isti scenario očekuje i u narednim godinama.

Usled velikih bujičnih voda oštećeni su mostovi, poplavljene kuće, voćnjaci, vikendice, uništeno je povrće, zasadi malina, kupina, borovnica, jagoda, pšenice, kukuruza, i tu nije kraj dugom spisku.

Klimatolog prof. dr Vladimir Đurđević kaže za Kurir da će ovakvi scenariji u narednom periodu biti još intenzivniji.

“I ove godine će biti tropskih talasa koji će biti naglo prekinuti kratkim vremenskim nepogodama uz obilne padavine, pa i grad. Takve prognoze imamo svake godine, međutim, kako je klima postala sve ekstremnija, intenzitet padavina se pojačao i tek će iz godine u godinu ovakvi prelazi biti učestaliji”, objašnjava Đurđević i dodaje:

“S obzirom na to da se klima menja, intenzivnije poplave i vremenske nepogode možemo da očekujemo u narednih 20 godina kako na velikim rekama, tako i na manjim bujičnim tokovima. Ne može se tačno predvideti u kom delu zemlje i kada će tačno doći do nepogoda, ali činjenica je da ih možemo očekivati znatno češće. Ovo su posledice menjanja klime i tek ćemo osetiti njene negativne uticaje”, zaključuje prof. dr Đurđević.

Izvor: kurir.rs