Nauma hoće da izbace iz vrtića jer je drugačiji: Majka pokrenula spor, inspekcija odreagovala

|

Četvorogodišnji Naum iz Beograda je dečak koji je rođen kao terminska beba sa samo dva kilograma, zbog čega je dobio dijagnozu disharmoničnog kašnjenja u razvoju. Kasnije je prohodao i progovorio, ali je vršnjake ipak sustigao. Ipak, kako tvrdi njegova majka Jelena Petrović Jovanović, dečak ima problem jer ga rukovodstvo vrtića ne prihvata.

Četvorogodišnji Naum iz Beograda rođen je kao drugačiji, zbog čega ga sada, prema rečima njegove majke Jelene Petrović Jovanović, već u trećem privatnom vrtiću etiketiraju i iz njega hoće da ga izbace.

Usluge vrtića “Naša druga kućica” moći će da koriste samo do 1. aprila jer je vlasnica te ustanove, kako tvrdi majka deteta, pokrenula jednostrani raskid ugovora “zbog narušene saradnje i nemogućnosti kapaciteta ustanove da nastavi obrazovno-vaspitni rad sa detetom”.

Jelena Petrović Jovanović, majka četvorogodišnjeg Nauma kaže da su se suprug i ona zbog ovakvog poteza od strane vrtića obratili prosvetnoj inspekciji, Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu i poverenici za zaštitu ravnopravnosti.

Iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu potvrđuju da je povodom ovog slučaja u toku vanredni inspekcijski nadzor. Kako su saopštili, njihova inspekcija je odmah danas izašla na teren pa je vanredni nadzor te privatne predškolske ustanove u toku.

“Intelektualno se razvija kao i druga deca, s tim što i dalje ima socijalno-emotivnih poteškoća, odnosno napade agresije kojih je sve manje. Zato u vrtiću ima pratnju asistenta, kog mi plaćamo na predlog vlasnice vrtića. Naumu treba vrtić jer mu pomaže da se socijalizuje, a sad iz onog u kom je trenutno hoće da ga izbace. Defektolog kog smo angažovali kaže da Naum napreduje, ali da sredina u vrtiću “nije inkluzivna” i da su vaspitači ti koji odbijaju da Nauma prihvate”, ispričala je Naumova majka.

Jelena Petrović Jovanović je već stupila u kontakt sa advokatom kako bi pokušali da raskid ugovora stopiraju.

“Moraćemo na sudu da potražimo tu privremenu meru. Četvrti vrtić ne tražimo jer je teško sve raditi iznova, i nije lako da se dete svaki čas prilagođava na drugu sredinu”, zaključuje Jelena.

Epilog ove priče očekuje se nakon obavljenog vanrednog inspekcijskog nadzora koji je u toku.

Izvor: kurir.rs