Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo: Srbija uskoro nastavlja sa izvozom osnovnih namirnica u susednu zemlju

|

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović danas se sastao sa kolegom iz susedne Severne Makedonije Ljupčom Nikolovskim. Razgovarali su o inicijativi Otvoreni Balkan, čiji se značaj posebno ističe u aktuelnoj situaciji kada se zatvaraju mnoga tržišta u svetu. Glavna tema razgovora bila je izvoz pšenice, kukuruza, brašna i ulja prema količinama koje su ugovorene pre uvođenja zabrane.

Posle sastanka Nikolovski je izjavio za RTV Makedonije da je s Nedimovićem dogovorio da “zabrana izvoza žitarica, brašna i ulja iz Srbije za Makedoniju bude ukinuta u narednih sedam do deset dana”.

“To znači da će biti realizovani svi dogovori privrednih partnera, članova svih privrednih komora. Zabrana će biti ukinuta, a o dogovorenim količinama će predsednik makedonske Vlade uputiti pismo premijerki Srbije već danas, sa ciljem da zabrana koja je na snazi poslednjih sedam dana bude ukinuta, kao što je dogovoreno na današnjem sastanku. To znači da će Makedonija imati dovoljne količine ovih strateških roba sve do naredne žetve i da građani traba da budu spokojni”, poručio je Nikolovski.

Izvor: telegraf.rs