Nakon 5. pokušaja vantelesne oplodnje, Goca Tržan ima snažnu poruku: Želim da pomognem svim parovima

|

Pevačica Goca Tržan sa svojim suprugom muzičarom Radomirom Novakovićem Rašom, već duže vreme je u procesu vantelesne oplodnje. Priznaje da joj teško pada svaki put kada vantelesna oplodnja ne uspe, ali navodi da je ona jaka žena i da neće odustati.

“Svaki put se nadate, a kada ne uspete, očekivano je da padnete. Međutim, ne želim da se predam, iako hormonske terapije koje prate proces nisu nimalo lake. Želim da verujem da je moguće jer smatram da moj suprug i ja zaslužujemo bebu. Mnogo je važno da svemu tome pristupate pozitivno, pa čak i ako ne uspe, ne znači da smo on i ja manje vredni kao ljudska bića. Odavno sam se sa tim pomirila”, kaže Goca.

Oko 18 odsto parova u Srbiji ima problema sa planiranjem željene trudnoće, a za oko 50 posto njih vantelesna oplodnja je jedini prihvatljivi metod. Goca ukazuje na jedan problem u našem mentalitetu, a to je da mnogi zbog sramote kriju od familije da idu na VTO.

“Mnogi parovi ne otkrivaju ni svojim familijama da idu na vantelesnu oplodnju pošto na Balkanu postoji primitivan stav da su oni koji ne mogu prirodno da začnu manje muškarci ili žene, da manje vrede, što je potpuno pogrešno shvatanje. O vantelesnoj oplodnji govorim otvoreno jer želim da pomognem svim onim parovima koji imaju isti problem i ukažem im da nema razloga da ih ičega bude sramota”, poručuje Goca za kraj.

Izvor: glossy.espreso.co.rs