Ministarka Darija Kisić najavila socijalni program za radnike Fijata: “Država Srbija brine o svojim radnicima”

|

Darija Kisić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije najavila je socijalni program za Fijatove radnike u fabrici u Kragujevcu do kraja meseca.

Kisićeva je novinarima u Kragujevcu rekla da će nakon iskazivanja zainteresovanosti za određene poslove, uslediti sastavljanje socijalnog programa za Fijatove radnike u Kragujevcu, što bi trebalo da bude do kraja maja.

„Onda se mi se sa Nacionalnom službom (za zapošljavanje) uključujemo u pregovaranje i tu smo i za medijaciju i za razgovore. Tako da sve će da bude transparentno… jer je upravo to politika koju zastupa i preduzeće Fijat, a mi smo tu kada bude bio iznet socijalni program da učestvujemo u pregovorima i da vidimo koje su to najbolje mogućnosti u datim okolnostima“, navela je ministarka.

Ministarka je podsetila da su u petak održani sastanci s predstavnicima sindikata Fijata, a juče sastanak s drugim predstavnicima radnika koji su izneli zaključke s tih sastanaka.

“Vlada Srbije, država Srbija, brine o svojim radnicima i tako je i kada su u pitanju radnici Fijata”, istakla je ministarka i dodala da je jasno da i privatni poslodavci treba da posluju po zakonima Srbije.

“U skladu s tim smo i pričali s radnicima i znamo da je u ovom momentu donošenja odluke o transformaciji firme, u pitanju jedno interno istraživanje u pogledu strukture zainteresovanosti za određene poslove i načine angažovanja u periodu transformacije, a da nakon toga sledi pisanje socijalnog programa”, objasnila je Kisić.

Zatim po zakonu sledi uključivanje u pregovore sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

“U svakom slučaju radnici će da budu upoznati sa svim uslovima i sa svim mogućnostima i gledaćemo da u ovom periodu transformacije da to bude najbolje rešenje za radnike”, poručila je ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka prava.

Izvor: nova.rs