Meteorolog Ristić objasnio kako će ova pojava uticati na predstojeću zimu – rani sneg u Sibiru objašnjava samo jedno

|

Već znamo da će se ove zime pričati najviše o temperaturama i grejnoj sezoni. Meteorolozi širom Evrope rade na tome da donesu najtačnije procene pred ovogodišnju sezonu grejanja.

Kakve su prognoze za Srbiju? Na ovo pitanje odgovor je dao srpski meteorolog Ivan Ristić.

– Sad smo u oktobru napravili najnoviji presek. U Sibiru i Kanadi palo je mnogo više snega što ukazuje d aće zima biti hladnija nego inače. Sibirski sneg utiče na klimu severne hemisfere i blokira topliji vazduh sa Atlantika koji ne može da stigne u Evropu – kaže Ristić.

Meteorolog je izneo dugoročnu prognozu za zimu koju radi sopstvenim metodama.

– Hladniji periodi su prva i poslednja dekada novembra, zatim veoma hladno i s dosta snega u prvoj polovini decembra. Druga polovina decembra biće toplija, a onda nam tokom januara i februara stiže dosta snega. Svakako, čeka nas jaka zima – smatra Ristić.

A drugi poznati meteorolog Đorđe Đurić je na svom Fejsbuk profilu najavio kakvo nas vreme očekuje ove nedelje.

– U Srbiji do srede sunčano, uz hladna jutra i tople dane. Jutarnja temperatura od nule do 11 stepeni Celzijusa, maksimalna dnevna od 20 do 24 stepeni Celzijusa – napisao je meteorolog i dodao:

– U košavskom području duvaće pojačan jugoistočni vetar. Od srede do petka očekuje se postepeni pad temperature, uz severozapadni vetar, ali ostaje suvo vreme. Temperatura će biti u padu i najhladnije biće u petak, maksimalna temperatura od 12 do 18°C.

– Prema trenutnim prognozama, do kraja oktobra ne očekuje se značajnije zahlađenje, a treća dekada oktobra nakon dužeg sušnog perioda doneće i češće padavine. Druga polovina oktobra doneće uglavnom maksimalne temperature vazduha oko ili iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine – navodi Đurić.

Izvor: kurir.rs