Strašna iskustva popisivača u Srbiji: Vređaju ih, napadaju, zovu policiju – 3 sata ga držao zaključanog u stanu

|

Otkako je prvog oktobra počeo popis stanovništva u Srbiji, popisivači preživljavaju agoniju s pojedinim građanima koji ih napadaju, vređaju… U strahu ih ne puštaju u svoje domove pod izgovorom raznih teorija zavere.

A da stvar bude još gora, bilo je i onih koji su popisivače, verovali ili ne, zaključavali u stanove i zvali policiju i BIA i saopštavali im da su uhvatili špijune…

Na sreću, bilo je i svetlih primera kada su anketare cele porodice dočekivale na vratima kao rod rođeni.

“Jedna žena kod koje sam došla da je popišem fizički me je napala, vređala i pretila mi smrću. Pozvala sam policiju i zbog težine slučaja sve je prosleđeno tužilaštvu. I moja koleginica je napadnuta, pa je takođe pozvala policiju. Kada sam davala izjavu policajcu, rekao mi je da nisam usamljen slučaj i da je jedan čovek držao popisivača čak 3 sata zaključanog u stanu…”, objavila je na Instagramu jedna studentkinja koja se, da bi zaradila za džeparac, prijavila da bude popisivač.

A zatim je na njeno svedočenje usledila lavina komentara drugih popisivača:

“Desilo mi se da se muž i žena posvađaju, bilo je baš neprijatno. Tražili su mi savet da im pomognem u bračnoj krizi…”, “Meni je jedna žena na pitanje bračnog statusa odgovorila sa ‘uskoro razvedena’, jer ju je pre toga muž nešto iznervirao”, “Jedna gospođa, vidno besna i ljuta, rekla mi je da na pitanje šta vam je muž po zanimanju napišem ‘budala'”… “Nisam bila svesna kolika paranoja vlada u našem narodu.”… “Pojedini su zvali policiju i BIA da nas provere da nismo neki špijuni pre nego što nas puste u stan”…

Na sreću, iako je bilo dosta neprijatnosti, mnoge porodice su popisivače dočekale raširenih ruku. Neki popisivači su se pohvalili da su, dok su popunjavali upitnik, dobijali kafu, rakiju, kolače… Bilo je i onih koje je dočekao servirani ručak na stolu i spremljeni sendvič da ponesu da ne ogladne dok rade.

Izvor: kurir.rs