Kada kreće grejanje? U toplanama spremni za sezonu, većina ima nove cenovnike – Od 60 toplana 47 traži poskupljenje

|

Još nešto manje od mesec dana ima do početka nove grejne sezone, a u toplanama u Srbiji navode da su spremni da u skladu sa propisima uključe grejanje od 15. oktobra. Remontni radovi se završavaju i toplane su u obavezi da do 1. oktobra dostave izveštaje o remontima, ali i predloge uštede.

Međutim, zbog rasta cena energenata većina njih priprema i nove cenovnike za potrošače, pa je od 60 toplana 47 tražilo poskupljenje, a 14 je već dobilo odobrenja od lokalnih samouprava.

Beograd nije među gradovima u kojima je odobrenje dozvoljeno i tamo se još uvek čeka odgovor osnivača, odnosno Grada Beograda.

“Ukoliko u poslednjoj prognozi prethodnog dana srednja dnevna temperatura bude 12 stepeni i niže, toplane su dužne da pokrenu isporuku toplotne energije. Od 1. oktobra počinju funkcionalne probe sistema koje podrazumevaju proveru rada energetskih objekata, toplana i kotlarnica. Uporedo se proverava i funkcionalnost toplovodne mreže i toplotnih predajnih stanica kako bi proizvodna i distributivna postrojenja što bolje bila pripremljena za predstojeću grejnu sezonu”, objašnjava izvršna direktorka za proizvodnju toplotne energije u JKP “Beoradske elektrane” Ivana Kalanja.

Ona ističe da grejna sezona u Beogradu počinje u skladu sa propisima i da ne postoji odluka o odlaganju početka grejanja i dodaje da takvu odluku ni ne očekuje.

Neke toplane ne zavise od uvoznih energenata, a Priboj je jedno od prvih mesta koje je dobilo toplanu na biomasu.

Direktor pribojske toplane Marko Janjušević kaže da su sa novim načinom grejanja troškovi prepolovljeni, te očekuje da će ove sezone platiti 120 do 150 miliona, umesto 250 miliona dinara koliko bi im bilo potrebno da moraju da kupe 2.000 tona mazuta.

“Ipak, i cena drveta se u poslednjih deset goidna udvostručila, ali u odnosu na cenu mazuta i gasa ipak smo u prednosti. Velika korist je i što se razvija lokalna privreda, jer nabavljamo sirovine iz Prijepolja i Nove Vraoši”, kaže Janjušević i dodaje da to ipak nije razlog da se ne pridruže većini toplana koje traže poskupljenje svojih usluga.

Izvor: blic.rs