Jednostavna za pripremu i ne sadrži meso: Musaka od rendanih tikvica – prste da poližete

|

Musaka je tradicionalno jelo od patlidžana koje se pretežno priprema na Balkanu i na Bliskom istoku. Na zapadu se smatra da je musaka izvorno grčko jelo.

Postoje brojne verzije musake, u zavisnosti od povrća koje se koristi, pa tako, pored navedenih, imamo i musaku od: karfiola, tikvica, spanaća, boranije, kelja, prokelja, mladog vinovog lišća i zelene salate…

Danas vam donosimo recept musake sa tikvicama, bez mesa.

Sastojci koji su vam potrebni za pripremu:

3 tikvice, 1 kašičica belog luka u prahu, 1 kašičica soli, 1 jaje ili 2 jaja (po želji), 2 kašike brašna, mocarela sir ili čedar sir (100 g) i 100 g parmezana

Priprema:

Prvo dobro operite tikvice i pripremite ih za rendanje. Izrendajte ih u činiju zatim ih dobro posolite i promešajte i pustite da odstoje barem 10 minuta.

Nakon toga izrendajte i sir. Potom dobro iscedite narendane tikvice i prebacite u suvu posudu. U njih dodajte so, beli luk u prahu i brašno pa dobro promešajte. Potom je vreme da dodate parmezan i prethodno umućena jaja.

Na kraju dodajte i jednu četvrtinu narendanog sira i sve lepo poređajte u vatrostalnu posudu koju treba da namažete sa malo ulja. Vreme je da ređate pripremljene sastojke, odnosno dodajite red tikvica, pa red sira, pa ponovite postupak. Na kraju obložite posudu folijom i pecite 30 minuta na 180 stepeni. Prijatno!

Izvor: glossy.espreso.co.rs