Kačamak skuplji od hamburgera: Ako ga naručite na poznatoj planini, moraćete da izdvojite nekoliko “crvenih”

|

Jelo koje je oduvek važilo za “sirotinjsko”, jer vam za njega ne treba minimum jeftinih sastojaka, sada je na ceni. U kućnoj varijanti, i pored svih dodataka ne može vas koštati više od 200 dinara.

Međutim, ukoliko jelo poželite da pojedete van svoja četiri zida, za isto ćete morati da pripremiti određenu svotu novca, koja se ranije nije podrazumevala, a danas iznenađuje mnoge.

Znajući prednosti ovog jela, lakoću pripreme i priuštivost sastojaka mnogi su se našli u čudu, kada su videli da porcija kačamka košta 30 evra u regionu – tačnije u Kolašinu u Crnoj Gori. U istom restoranu pasulj je 20, hamburger 10, a šolja kiselog mleka pet evra.

Situacija u Srbiji je povoljnija, pa tako u Beogradu porcija kačamka za poneti košta 400 dinara. Uz nju dobijate dva/tri tanko sečena parčeta fete i paradajza. Druga opcija je malo skuplja, pa za 450 dinara dobijate kačamak sa malo čvaraka.

Srpski ugostitelji ne potcenjuju ovo jelo, ali ga spremaju za manje novca.

“Porcija nas po normativu košta ne više od 200 dinara, a u to su uključeni punomasni sir i prvoklasni stari kajmak. U Čačku ima gostiju koji redovno dolaze na doručak i poručuju upravo kačamak”, objašnjava Slavica, kuvarica u jednom čačanskom restoranu. U restoranima na Zlatiboru cena kačamaka je od 400 do 500 dinara, a na Kopaoniku ide i do 700.

Izvor: mondo.rs