Isplivala fotografija naših legendarnih glumaca uz koje smo odrastali – da li prepoznajete Čkalju i Radmilu?

|

Istorijska fotografija na kojoj su velikani naše kinematografije, Miodrag Petrović Čkalja i Radmila Savićević, nastala je 1943. godine, a u pitanju je predstava Đido.

Oboje su rođeni u Kruševcu, Čkalja 1. aprila 1924., a Radmila ili kako su je generacije zvale od milja – majka Vuka, 8. februara 1926. godine.

Njih dvoje spadaju u brojne Čarapane koji su obeležili scenu, a njihov rodni grad im se odužio na razne načine. Jedna od njih su i biste uz Kruševačko pozorište, na Trgu glumaca.

Radmila Savićević, majka Vuka, Riska… Zasmejavala nas je godinama, a mnoge njene replike se citiraju i danas. Bila je sekretarica Živadinka u Boljem životu i stalno je “maltrtirala” Gigu Moravca, a pamti se i njena uloga u Babinom unučetu. Oni koji su je poznavali pričali su da je bila neposredna, šarmantna i uvek sa širokim osmehom. Gospođa ministarka.

Miodrag Petrović Čkalja je voleo da zasmejava ljude još od ranog detinjstva. Rođen je na Svetski dan šale. U rodnom gradu završio je gimnaziju, gde je u dramskoj sekciji i počeo da se bavi glumom. Uz Miju Aleksića, verovatno najbolji komičar na ovim prostima. Paja i Jare, Kamiondžije, Servisna stanica, Ljubav na seoski način, Vruć vetar, Put oko sveta su samo neka od ostvarenja u kojima je igrao i izazivao kod ljudi jednu od lepših emocija – smeh.

Izvor: kurir.rs