Ide kao motor, a troši tri dinara na 100 kilometara: Vladan pravi izume kao Nikola Tesla, a živi u selu bez interneta i vode

|

Vladan Ristić, iz sela Bukorovac kod Kragujevca, napravio je električni motor sa kojim vožnja od 100 kilometara košta samo tri dinara!

Električni motor nazvao je “predator VR2”, i to je deseti prototip koji je do sada napravio. Njegov uspeh je još veći kada se uzme u obzir da u selu u kojem živi nema dometa ni interneta, a Vladan stanuje u staroj zgradi škole u kojoj je njegov pokojni otac radio kao učitelj. On i sestra bili su jedini đaci, a mama higijeničarka. Ta zgrada nema čak ni vodu, već moraju da je donose sa obližnjeg izvora.

Svoje izume pravi u radionici koju naziva “šupa”, a u kojoj ne sme da ostavi vozilo, jer ima pacova koji sve grizu. Zbog toga svog “predatora” čuva u spavaćoj sobi.

– Imam alat koji mi je bio potreban za njegovu izradu, brusilice, materijale, stege, tocilo, skromno, ali dovoljno da može da se počne i da se napravi fina priča – kaže Vladan u jednoj emisiji.

On je završio srednju mašinsku školu, a radi u “Zastava oružju”. Znanje koje je stekao u srednjoj školi mu je dobrodošlo, ali da je većinu stvari uspeo da uradi zahvaljujući sopstvenom iskustvu. Električne naprave zanimaju ga odmalena, jer je svaku igračku na baterije koju je u životu dobio morao da rasklopi, da bi video kako radi.

– Ovaj “predator VR2” je deseti prototip koji sam do sada napravio. Uglavnom je baza bila na električnom dvotočkašu, pravio sam i četvorotočkaše, ali dosta je praktičnija varijanta dvotočkaš, mogu da ga vozim na više različitih terena – objasnio je Vladan.

Znanje crpi uglavnom sa klipova na Jutjubu, kada uspe da uhvati internet. Eksperimentisao je i sa automobilima, jednom je ugradio takozvani HHO generator, koji smanjuje potrošnju goriva.

– Na mom autu “reno klio kec”, ‘95 godište, uspeo sam da smanjim potrošnju sa 6,8 na 5,6 litara, što je nekih 20 odsto manje – ispričao je Vladan.

Porede ga sa Teslom, jer ono što zamisli u glavi, on stvori rukama.

– Kompletan ram je ručno izrađen. Napravio sam prvo na kartonu jednu skicu kako bi to trebalo da izgleda, zatim sam kupio ploče, limove i na tim limovima iscrtavao konture, sekao brusilicom i, korak po korak, sačinjavao ceo ram.

Koliko ga je koštala izrada ovakvog motora, koju brzinu može da razvije i kako je pravno regulisana vožnja ovakvim napravama, možete da saznate ako pogledate ovaj video.

Izvor: 24sata.rs