Godinama je živeo od uzgajanja kornišona, a onda je otkrio ovu voćku: Iznenadićete se kolika mu je zarada, sagradio i dve kuće

|

“Bolje je ovo od kornišona, zdravije je i lakše, nigde nije zagađeno, ovo ti je najzdravije, a gore planinska voda koja nikad nije presušila, ali mora da se radi, moraš da voliš da radiš”, kaže Osman, koji je mnogo ponosan na svoje imanje u Živinicama, u BiH, pokazujući na čitavo polje na velikoj nadmorskoj visini.

Osman je ispričao da se od tog komada zemlje pod ovom voćkom čak dve kuće izdržavaju, a u polju ima i zasad koji rađa i tri puta godišnje.

On je godinama radio kornišone ali kaže da je ovo mnogo bolje posebno kad ima puno kiše kao sad. Da su kornišoni ostali sa ovakvim kišama kao sad, od njih ne bi ostalo ništa, dok sa ovim zasadom nema problema.

Na ovom polju od tridesetak ari Osman i njegov sin Fahrudin (32) imaju prinos od 4-5 tona, koji im za par meseci donese prihod od oko 10.000 evra.

Radi se o jagodama, a kako je rekao, njima se bave čitavih 14 godina i veoma im se isplati, jer za kratak vremenski period zaradi se dosta. On još dodaje i da mu ljudi ne veruju da može toliko da se zaradi, ali to je istina, ali, mora da se mnogo radi, samo rad i rad, rekao je on.

Na pitanje da li bi sve ovo menjao za preduzeće i platu, ovaj mladi gazda je rekao ne.

– Mene ovo odmara, imam gore sto, sednem, popijem sok, pregledam, poradim šta treba, imam podršku braće… Ovo je pravi odmor za dušu i za oči, kad dođem ovde… kao da sam u raju. Tu je sve čisto, nema zagađivača… A kad je reč o preradi – džemovima, sokovima, to radimo samo za sebe, za zimu. Ostavimo nešto i u zamrzivač, pa imamo zimi – rekao je Osmanov sin.

Otac i sin rade zajedno barabar, a kad dođe vreme za berbu uključi se cela porodica. Dođe čak i oženjeni brat, koji je doktor iz drugog mesta, ali i zetovi od sestara koje su se poudale.

Izvor: kurir.rs