Drastično skočile cene namirnica u Srbiji: Šampion poskupljenja je krompir

|

Od početka godine suočavamo se sa poskupljenjima osnovnih životnih namirnica – mesa, povrća, žitarica, jaja i mleka. Ekonomisti Goran Radosavljević i Mihailo Gajić, u razgovoru za portal Nova.rs, objasnili su da na ovo utiču brojni faktori.

U 2021. godini je u odnosu na 2020. najviše poskupelo povrće, i to za 55,4 odsto, dok je, gledano po proizvodima, ubedljivo najviše poskupeo krompir – za čak 83 odsto. Cene žitarica su u istom periodu povećane su za gotovo 40 odsto, a industrijskog bilja za 37,5 odsto. Pšenica je sada skuplja za 42,7, a kukuruz za 39,4 odsto. Jedna od namirnica koju sve manje građana može da priušti jeste meso.

Kako kaže ekonomista Goran Radosavljević, na globalnom nivou se desilo nekoliko velikih stvari koje su uticale na rast cena, a jedna od njih je rast tražnje koji ponuda nije mogla da prati.

Prema rečima Radosavljevića, još jedna sfera je veoma bitna – a to je sfera energetike, gde je došlo do naglog rasta cene energije što je direktno uticalo na cene hrane. U toku je priprema za setvu, a đubrivo je poskupelo, pa će se to preliti na cene proizvoda.

Izvor: nova.rs