Direktor RHMZ objavio dugoročnu prognozu do aprila: Proleće stiže brže nego što smo očekivali

|

Prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, izneo je dugoročnu prognozu do kraja aprila. Prema njegovim rečima, do 20. februara očekuje se promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, u većem delu Srbije suvo i nadprosečno toplo, sa srednjom dnevnom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka.

“Toplije vreme za ovo doba godine produžava se i u periodu do sredine marta 2022. godine, kada bi u većem delu zemlje dnevna temperatura bila iznad proseka za ovaj period. Očekuje se dalje topljenje snežnog pokrivača, ali i češća naoblačenja koja će usloviti povremeno padavine, uglavnom kiše u nižim, a snega u višim planinskim predelima”, najavio je za Nikolić i dodao da će sredinom treće dekade februara kiša tokom noći, ili jutra, povremeno i u nižim predelima prelaziti u susnežicu, ili sneg.

“Pored kiše, u martu se očekuju i lokalni pljuskovi, koji bi oko 14. marta bili praćeni i grmljavinom. U ovom periodu srednja dnevna temperatura u nižim predelima biće iznad višegodišnjeg proseka, od 6 do 11 stepeni. Jutarnja temperatura kretaće se u intervalu od 2 do 6 stepeni, a najviša dnevna, uz povremena kolebanja, od 10 do 14 stepeni. Krajem februara, početkom i sredinom prve dekade marta i do 17 stepeni”, kazao je i istakao da se intenzivnije padavine predviđaju oko 28. februara i 05. marta.

Nikolić isiče da se očekuje da mesec mart bude topliji od proseka, sa prosečnom sumom padavina.

“Očekuje se da će srednja temperatura tokom marta u Srbiji u intervalu od 7 do 9 stepeni u nižim predelima, a u brdsko – planinskim oblastima od 1 do 3 stepena, što je do dva stepena iznad proseka. Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za mart biti u intervalu od 11 do 15 stepeni, a u planinskim predelima od 4 do 9 stepeni, dok će srednja minimalna temperatura vazduha biti u intervalu od 2 do 6 stepeni, a u planinskim predelima od minus pet do jednog stepena”, rekao je Nikolić i dodao da se očekuje da broj mraznih dana u nižim predelima bude u intervalu od pet (u Beogradu) do 12 (u Dimitrovgradu i Zaječaru), a u brdsko-planinskim krajevima od 15 (na Zlatiboru) do 22 (na Kopaoniku).

Direktor RHMZ naveo je da nema rizika od pojave jakih mrazeva, a što se tiče izgleda za april, očekuje se prosečno topao april sa prosečnom količinom padavina.

Izvor: kurir.rs