Da li je dozvoljeno zapaliti cigaretu na slavi: Sveštenik dao odgovor na pitanje koje muči mnoge domaćine i goste

|

U jeku sezone slava i ove godine provlači se često pitanje, a to je pušenje cigareta na slavi, a naročito o u kućama domaćina koji su nepušači.

Da li je u redu na slavi pušiti cigarete? S obzirom na to da su obično među gostima i nepušači, mnogi su u dilemi da li bi pušačima trebalo zabraniti da u istoj prostoriji zapale cigaretu. Ukoliko su domaćini nepušači, da li je u redu goste zamoliti da svoju potrebu za nikotinom zadovolje na nekom drugom mestu, poput prozora ili terase.

Ono o čemu mnogi pričaju jeste pitanje da li je u redu da pušači puše u prostoriji u kojoj ima dece. Ukoliko su domaćini nepušači, potrebno je uzeti u obzir i vreme koje bi im bilo potrebno da kuću ili stan proluftiraju od duvanskog dima, a ukoliko imaju i decu, stvar je mnogo gora.

Postoji još veći problem, a to je da sveštenici poručuju da tamo gde se slavi, ne sme da se zapali cigareta. Jedini dim koji treba da se oseti na slavi jeste miris tamjana i da ga ne treba mešati sa mirisom nikotina.

Takođe, ljudi su svesni da cigarete mnogi ne mogu da ostave zbog posta, ali da se ne sme pušiti pre pričešćivanja. Cilj posta je očišćenje tela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tela, a iznad svega proslavljanje Boga.

Na bogosluženju se pali tamjan i kako sluge greha da ne smisle neko svoje kađenje – pušenje? Prvo je prijatno Bogu, drugo treba da bude prijatno Božijem neprijatelju – đavolu.

Izvor: alo.rs