Beograđanka kupila džemper od vune i oprala ga na 30 stepeni – biće vam prečudno kad vidite šta je izašlo iz mašine (FOTO)

|

Pranje vune je lako i mnogo odeće od vune može da se peru u veš mašini, što znači više vremena za obavljanje stvari u kojima uživate. Ukoliko se to tvrdi i na etiketi komada garderobe, onda nemate o čemu da brinete.

Jedna čitateljka je oprala svoj džemper od vune, na 30 stepeni u mašini, a na uputstvu stoji samo da ne sme da se suši u mašini, a ne da ne sme da se pere. Džemper je nov i nikada nije nošen, a neće moći ni da se nosi nakon pranja, s obzirom na to da se smanjio za nekoliko brojeva.

Bila je izenađena, jer je i ranije prala vunene stvari u mašini, a ovako nešto se nikada nije desilo.

Vunenu odeću treba prati na postavci za pranje vune (obično nežno na 30°C). Ako vaša mašina za pranje veša nema program za pranje vune, koristite ciklus pranja hladnom vodom ili ciklus pranja za delikatne tkanine.

Koristite neutralni, blagi deterdžent. Ili ukoliko ove proizvode perete na ruke, preporučuje se da okrenete svoju vunenu odeću naopako, a zatim ručno operite u čistoj, mlakoj vodi, približno 30°C, koristeći blagi i nežni deterdžent. Ostavite da se natopi 10 minuta pre nego što ih temeljno isperete prvo u mlakoj vodi, a zatim u hladnoj vodi.

Po istom principu treba da radi i program na mašini koji je odredila za pranje džempera, ali on se ipak sav skupio.

Izvor: telegraf.rs