Zora Dobričanin: “Imena ubijene dece treba da budu na naslovnim stranama” – Opasni su oni koji veličaju ubicu

|

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović, koja zastupa porodicu jedne od žrtava K.K. (14) iz Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” kaže za Kurir da je šokirana pravljenjem mita o dečaku koji je počinio nezapamćeni zločin.

Nakon što je izvršio gnusno krivično delo, dečak se predao policiji i istog dana je smešten u psihijatrijsku ustanovu gde i dalje boravi. U međuvremenu, na društvenim mrežama pojavili su se profili sa njegovim imenom i slikom, kao i oni koji ga veličaju i preko kojih su mu pre nekoliko dana čak čestitali rođendan, a danas je objavljena informacija koju je MUP demantovao, a odnosi se na to da je trinaestogodišnjak pokušao da pobegne iz bolnice.

“Ja sam apsolutno protiv bilo kakvog pisanja koje pravi mit o tom detetu ubici i protiv pisanja njegovog imena, objavljivanja njegovih fotografija, to sam rekla gostujući na jednoj televiziji sat ipo nakon tog stravičnog zločina u Ribnikaru, a tad nisam imala nikakvu ulogu u postupku. Isto mislim i sada kao punomoćnik ośtećenih, kao sto smatram da je to stav svih oštećenih u postupku”, rekla je Zora Dobričanin Nikodinović za Kurir i dodala:

“Protiv sam da ga iko više spomene, a ne da se govori o tome kako negde neki deformisani mozgovi obeležavaju njegov rođendan. Sve dok se o njemu i njima piše i priča oni će samo više i više želeti da se eksponiraju jer bolest je u tim mozgovima sa apsolutno poremećenim sistemom vrednosti. Oni su opasni isto koliko i on i zato ih treba ignorisati u medijima, a sankcionisati ih na sve zakonite načine”, dodaje advokatica.

S druge strane, zastupnica porodice jedne od žrtava, navodi i da razume Etički kodeks novinara koji ne dozvoljava objavljivanje imena i fotografija maloletnih oštećenih, ali da lično smatra da bi imena ubijene dece trebalo da budu na naslovnim stranama svih medija.

“Ja znam da vama Etički kodeks to ne dozvoljava, al ako mene lično pitate kao čoveka, mislim da imena ubijene dece treba da stoje na naslovnim stranama svih medija – da se pamti i da opominju, jer ako ukinete njihova imena – oni vise ne postoje a to nikako ne može biti dobro ni za koga”, zaključuje advokatica Zora Dobričanin.

Izvor: kurir.rs