Zarada u jednom sektoru porasla za 40 odsto: Prosečna satnica je 21 dolar – Sve više Balkanaca bavi se ovim poslovima

|

Poslednji izveštaj o globalnom prihodu frilensera pokazuje da je prosečna cena radnog sata frilensera porasla za skoro 40 odsto u odnosu na izveštaj iz januara 2020. godine. Takođe, 45 odsto navodi da je potražnja ostala konstantna do danas. Izveštaj se zasniva na istraživanju 2.000 frilensera iz više od 100 zemalja, uključujući i zemlje Balkana.

Na osnovu pomenutog četvrtog izdanja izveštaja fintek kompanije za digitalna plaćanja Payoneer, pored povećanja potražnje i visine plate, navodi se da su najveći porast zabeležile oblasti programiranja, marketinga i finansija, da frilensing nudi više mogućnosti za žene, ali da porast razlike u platama između polova i dalje postoji.

Među Balkanskim zemljama, kako su se izjasnili anketirani ispitanici prosečna cena satnice frilensera je 21 dolar. Najvišu cenu satnice na ovom području naveli ispitanici između 45 i 54 godine, koja iznosi 26 dolara, a u pogledu nivoa obrazovanja, trećina ispitanika je navela da ima diplomu srednje škole.

Iako je broj žena koje ulaze u svet frilensera porastao njihove plate zaostaju iza muškaraca, a taj jaz raste u zadnje dve godine. Na području Balkana prosečna zarada po satu za žene je 16 dolara, dok su muškarci naveli da je njihova satnica 22 dolara.

Izvor: alo.rs