Zanatlije na nikad većoj ceni: Plata ide i do 200.000 dinara, a evo koje profesije se traže

|

Dok je za neke pojedine poslove neophodna diploma fakulteta, sa druge strane pojedini zanati često donose veće zarade.

Električari mogu da zarade i do 200 hiljada dinara, dok je npr. plata frizera i do 180 hiljada.

U današnje vreme zanati koji su plaćeni su svi oni koji se bave “bjuti” industrijom, ali i električari, varioci i autoelektričari. Drugim rečima svi oni za koje je neophodno da zasučete rukave. Ali i za ove poslove potrebna je edukacija ali pre svega praksa.

“Smatram da vise ni jedan zanat ne moze da se radi jer 21 vek se mnogo brzo razvija, stvari se menjaju mnogo brzo napredujemo ne moze vise ni zanat da se radi bez dobre i kvalitetne edukacije. Na primer, za cenu jedne edukacije koju biste platili u mojoj školi za novi online program treba da izdvojite 1.290 evra a vi taj novac ukoliko ste dobri u svom poslu mozete zaraditi za 10 dana”, rekla je Danijela Vukojević, diplomirani kozmetioklog.

Da su zanatlije “na ceni”, uveriće se svako ko bude pokušao hitno da dođe do neke od njihovih usluga, na koje i čeka, a i koštaju. Zanatska zarada raste, jer se pojavljuju razne inovativne usluge, kao na primer u bjuti industriji. Ova industrija je razvila brojne tretmane za negu kose, kože i lica, što se dobro naplaćuje, što je velika zarada i za radnike u salonima i za vlasnike. Ali, činjenica je da nedostaje radnika na svim zanatskim poljima.

“Deficit i izumiranje posla kozmeticara kao zanata je zapravo dodalo vrednost na to su ova zanimanja postala fenomenalno plaćena, u rangu sa poslovima IT stručnjaka u rangu sa vrhunskim hirurzima”, rekla je Vukojevićeva.

Od malih nogu nas uče da je visoko obrazovanje i diploma od velikog značaja, ali u današnje vreme zanati se vraćaju na velika vrata. U većini salona u prestonici, cene manikira kreću se od 2 do 7 hiljada dinara.

Izvor: kurir.rs