Za koliko će vam tačno biti manja penzija ukoliko odete u prevremenu: Pogledajte računicu pa procenite da li se isplati

|

Zbog nemogućnosti da u poznim godinama obavljaju radne zadatke, mnogi građani Srbije odlučuju se na odlazak u prevremenu penziju, koji povlači i određene posledice u vidu smanjenja iste.

Visina prevremene starosne penzije određuje se na isti način kao i visina starosne penzije, s tim što se iznos tako određene penzije trajno umanjuje za 0,34 procenta za svaki mesec pre navršenih 65 godina života, i može se umanjiti najviše do 20,4 odsto.

Osiguranicima kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem i koji imaju pravo na snižavanje starosne granice, visina prevremene starosne penzije određuje se tako što se umanjenje od 0,34% vrši za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju u odnosu na starosnu granicu utvrđenu snižavanjem.

Zakonom je predviđen prelazni period za osiguranika ženu u kome se trajno umanjenje iznosa penzije vrši za 0,34% za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju i računa pre navršenih godina života.

Pravo na prevremenu starosnu penziju može se ostvariti podnošenjem zahteva Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, nakon prestanka osiguranja, osim za osiguranike koji obavljaju delatnost u skladu sa zakonom kojim se uređuje rad privatnih preduzetnika koji pravo na prevremenu starosnu penziju mogu ostvariti ispunjenjem uslova za sticanje prava na prevremenu starosnu penziju.

Prevremena starosna penzija se isplaćuje od dana ispunjenja uslova, ukoliko je zahtev podnet u roku od šest meseci od dana ispunjenja uslova propisanih za sticanje prava, odnosno od dana prestanka osiguranja, a ako je zahtev podnet po isteku tog roka, od dana podnošenja zahteva i za šest meseci unazad.

Korisnik prevremene starosne penzije se može zaposliti, to jest otpočeti da obavlja samostalnu, odnosno poljoprivrednu delatnost. Po prestanku tog zaposlenja, odnosno obavljanja te delatnosti, osiguranik ima pravo na ponovno određivanje visine penzije, pod uslovom da je (po tom osnovu) bio osiguran najmanje godinu dana. Za vreme zaposlenja plaća se doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje i za zdravstveno osiguranje.

Izvor: espreso.co.rs