Vremenska prognoza za oktobar: Miholjsko leto ili mraz i sneg – Evo kakvo vreme je pred nama

|

Meteorolog Ivan Ristić očekuje postepeni pad temperature u oktobru, ali nas miholjsko leto neće napustiti do sredine oktobra.

On kaže da je septembar doneo veliku količinu kiše seriju ciklona, najviše u delovima Evrope koji su bili pogođeni sušom tokom leta. Bilo je i dva prodora hladnog arktičkog vazduha koji je doneo kraj toplog leta. Prilikom drugog prodora, bilo je i snega na Kopaoniku.

Na završetku septembra u našoj zemlji pristigne su ponovo letnje temperature, ali će već početkom oktobra doći do zahlađenja.

Od 1. oktobra do srede, 5. oktobra, biće hladniji vazduh koji će doneti postepen pad temperature, smenu sunca i oblaka sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, i to posebno u subotu, kada će biti dosta padavina. Maksimalna temperatura početkom ovog perioda biće 22-27 °C, a zatim za oko sedam stepeni u padu i biće 15-20 °C. Jutarnja temperatura biće od 12-17°C na 7-12 °C.

Sa prodorom hladnog vazduha, jača i polje visokog pritiska, što će nam doneti postepeno smanjenje oblačnosti i stabilizaciju vremena, sa porastom dnevnih temperatura i miholjsko leto do sredine oktobra. Od četvrka, 6. oktobra, očekujemo sve više sunca a sve manje oblaka. Nakon vedrih noći, jutra će biti značajno hladnija i to sa temperaturom 5-10 °C u nižim predelima i -2-3 °C na planinama.

Jutarnja magla moguća je po kotlinama i dolinama reka, i tamo će biti i hladnije tokom dana. Dnevna temperatura biće u blagom porastu i početkom druge dekade kretaće se 20-25 °C u nižim predelima i 12-17 °C na planinama. Druga polovina oktobra ličiće baš na jesen, jer će sunca biti sve manje sunca, a oblaka sve više. Moguća je i kiša, ali i pahulje na planinskim vrhovima.

Hladan vazduh sa istoka dolazi nam krajem oktobra i početkom novembra sa pojačanom košavom, koji u prvoj polovini novembra može doneti i prvi sneg u nižim predelima. Maksimalna temperatura početkom druge dekade oktobra biće 15-20 °C, a krajem meseca u padu za oko pet stepeni i kretaće se od 10 do 15 °C.

U oktobru će biti 11 dana sa padavinama u proseku, i očekuje se da padne oko 50 litara kiše. Ovaj oktobar biće sušniji sa nešto manje kiše. Osim na samom početku meseca, kiša se očekuje krajem druge i tokom treće dekade meseca, dok će temperatura biti u granicama normale za oktobar.

Izvor: kurir.rs